Читај ми!

Тврђава Козник и средњовековна Србија

Једно од најочуванијих утврђења на подручју Србије је средњовековни град Козник. Захваљујући доминантном положају, налази се на више од 900 метара надморске висине, и после седам векова господари долином Расине, селима Бруса, Копаоничког побрђа и Александровачке Жупе.

Према легенди, Козник је дограђивала и зидала и Јерина, жена деспота Ђурађа Бранковића, па ову тврђаву данас зову и „Јеринин град". Утврђење, са чијих се зидина и кула пружа поглед на планине Копаоник и Гоч, због своје неприступачности, изграђено је камен по камен. Становништво оног времена, према легендама, и стари и млади, жене и деца, па чак и козе, су материјал допремали до високог утврђеног дела, па је баш због животиња које су учествовале у изградњи, стари град добио име - Козник.

Тврђава Козник једно је од најпознатијих средњовековних утврђења у овом делу земље, чија популарност годинама расте. Разлози за то су не само културне манифестације, које се организују у част витезова и племства средњег века, већ и због бројних пешачких тура и примамљивих легенди које прате причу о тврђави Козник. Иначе позната манифестација "Козник - град витезова" је настала на иницијативу грађана Александровца и Бруса, а главни циљ самог програма је да афирмише српску и европску средњовековну културу и скрене пажњу на потребу да се обнови ова монументална грађевина.



О тврђави Козник са Елизабетом Арсеновић и Мирјаном Никић је разговарао историчар Иван Брборић, из Завичајног музеја Жупа Александровац.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво