''Кад су живи завидели мртвима''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Слободан Витковић, професор рестаурације, фрескописац и иконописац. Он говори о делу ''Кад су живи завидели мртвима'' Милорада Панића Сурепа. Писац је овим својим делом, како сам каже, ''желео да осветли прошлост српског народа, и то оног његовог дела што га сачињавају мали свакидашњи људи — орачи и чобани, зидари, занатлије, горосече, кириџије, најамни работници". О овом делу Предраг Палавестра је записао: ''Са пожутелих записа, хроника и бележака, писаних несигурном руком на белинама црквених књига, са случајних натписа, угребаних у зидове манастира, из писма, порука и исповести, Милорад Панић Суреп преписао је невоље и уздахе векова и створио дело изразите вредности и несвакидашње дражи.''

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о књигама која су битно утицале на његово формирање, о томе како је открио дело ''Кад су живи завидели мртвима'' Милорада Панића Сурепа. Чућемо које квалитете он налази у овом делу, и зашто га сматра изузетно важним за нашу културу. Чућемо и зашто наш гост воли дела писаца као што су Жил Верн и Хорхе Луис Борхес.

Слободан Витковић је студирао рестаурацију и конзервацију. Радио је велики број рестаураторских послова, највише су то били манастири и цркве. Први теренски рад био му је у манстиру Сопоћани, потом и Петрова црква. Највише је радио у Далмацији и у Котору. Радио је витраже у Србији, Босни, и за иностранство. У почетку је радио рестаурацију фресака, а потом  само покретни ризнични инвентар. Сарадник је Музеја СПЦ. Пре 40 година покренуо је школу Старих сликарских техника, која постоји и данас.

Сарађивао је са професором Здравком Вајагићем приликом  реализације његове идеје да се осније факултет-академија за конзеревацију. У почеткује на Академији био шеф рестаураторског атељеа, а потом професор осам година. Тада је са групом професора напустио ову академију. Она и данас постоји при Богословији у Београду. Слободан Витковић тренутно ради на писању стручне литературе из области рестаурације. Имао је велики број изложби, најчешће са својим ученицима.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво