Читај ми!

Ограничене цене јестивог уља, шећера и брашна и деривата нафте

Европски момесар за суседство и проширење Оливер Вархеји боравиће данас и сутра у Србији и састати се са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић. Састанак са премијерком је сутра у 9 часова и 45 минута, а са председником Вучићем у 11 часова. Теме разговора биће реформе које се очекују од Србије у процесу евроинтеграција, раније је најавила Вархејијева портпаролка Ана Писонеро.

Влада Србије ограничила је цену јестивог сунцокретовог уља на 219,99 динара по литру, белог кристал шећера на 114,99 динара по килограму и брашна типа Т-400 на 84,7 динара по килограму. Ограничене су и цене деривата нафте. На још 15 дана продужена је забрана извоза евро дизела ЕН 590, док је извоз пелета од дрвета омогућен до 31-ог јануара 2023-ће године, у оквиру одређене квоте која износи 24.000 тона. Због великог броја заинтересованих грађана, продужен је рок за подношење захтева за субвенционисану доделу сигурносних рамова за тракторе до 26-ог децембра.

У 50-ак градова Србије, тачно у подне, одржани су протести због насиља у школама. Просвети радници траже да се заустави сваки вид насиља и да наставници добију статус службеног лица. Протест 'Стоп насиљу у школама', организовала је Унија синдиката просветних радника Србије. На Тргу Николе Пашића, где је одржан један од скупова била је Јелена Перендија Михајловић. Министар просвете Бранко Ружић каже да вршњачко насиље није у драматичном порасту и да обустава рада није начин да се тај проблем реши.

У Шпанији полиција испитује могућу везу између писма бомбе послатог украјинском амбасадору у Мадриду и компанији која прави ракетне лансере који се шаљу као помоћ Украјини. Јутрос је пронађена трећа експлозивна направа у пошиљци за ваздухопловну базу у Торехон де Ардосу, код Мадрида, а затим и четврта, у згради Министарства одбране у главном граду. Прво писмо бомба упућено је јуче амбасадору Украјине и у експлозији је лакше повређен Украјинац запослен у амбасади. У канцеларију премијера Педра Санчеса стигло је пре недељу дана слично писмо са експлозивним пуњењем, саопштава полиција.

Друштвене праксе и знања у вези с припремом и употребом традиционалног пића од шљиве - шљивовице, елемент нематеријалног културног наслеђа Србије, уписан је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, саопштило је Министарство културе Србије. Одлуку је донео Међувладин комитет на 17-ом заседању у Рабату, у Мароку.

Представљена је апликација ,,СОС за глуве". Апликација ће омогућити глувим особама да обављају телефонске позиве захваљујући симултаном преводу са знаковног на говорни језик. То је значајан корак ка уклањању баријера у комуникацији са којима се глуве особе свакодневно суочавају, речено је на њеном представљању у Градској организицији глувих Беграда.

Фудбалске репрезентације Француске, Аустралије, Аргентине и Пољске пласирале су се у осмину финала Мундијала у Катару. Данас ће се играти утакмице трећег кола у групама Ф и Е. У 16 часова састаће се Хрватска - Белгија и Канада- Мароко. У 20 часова играће Костарика - Немачка и Јапан - Шпанија.

Уредници емисије Наташа Ракетић и Мирослав Војводић.

Уредници вести Марица Сердар и Ненад Селаковић.

Продуцент Ђорђе Радосављевић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво