Ђедовић: Неопходне реформе у енергетском сектору

Односи Београда и Пекинга улазе у нову фазу развоја, посебно кроз планове за свестрану економску сарадњу, унапређење трговинске размене и прилив нових кинеских инвестиција, оцењено је у разговору председника Александра Вучића са замеником министра међународног одељења Централног комитета Комунистичке партије Кине Ћијен Хонгшаном. Председник је поновио захвалност Кини на подршци територијалном интегритету Србије, посебно нагласивши да и Србија доследно подржава политику „једне Кине" у свим међународним форумима. Заменик министра Хонгшан је истакао да је његова земља спремна за даље јачање свеобухватног стратешког партнерства са Србијом.

У енергетски сектор наша земља мора да уложи 32 милијарде евра до 2050.године. Трећина тог новца намењена је за градњу далековада и унапређење преносне мреже. После посете Норвешкој министарка енергетике Дубравка Ђедовић каже за ЕР-ТЕ-ЕС да је Србија спремна да реформише енергетски сектор. Да би се то остварило уз увођење професионалног менаџмента у предузећа, неопходно је повећати цену струје и гаса. Истиче да ће од 5.децембра на снагу ступити осми пакет санкција Европске уније против Русије који ће обухвати увоз руске нафте. Та забрана односи се и на Србију.

Сукоби у Украјини се настављају упркос тешким временским условима, јављају новинске агенције. Генералштаб у Кијеву је објавио да руска војска гранатира насељена подручја, а да је у Херсону било и жртава. Из Москве је саопштено да се операција одвија по плану и да војска ради на унапређењу ракетних система. Са самита НАТО-а у Румунији послата је порука да ће Алијанса наставити да подржава Украјину. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала  је на формирање специјалног суда који би се бавио наводним ратним злочинима Русије у украјинском сукобу.

Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је грађане Србије да у наредним седмицама избегавају путовање у Турску, а посебно у главни град те државе Анкару, због могућих терористичких напада. Додао је да треба имати у виду да се то може односити и на друге крајеве Турске и замолио грађане Србије, да уколико немају преку потребу у наредним недељама избегавају путовање у ту земљу. Додао је да су Србија и Турска у добрим односима, да развијају сарадњу на свим нивоима.

Директор Техничке школе у Трстенику, на предлог Наставничког већа, донео је решење да се двојица ученика искључе из школе због насиља над професорком. У саопштењу се наводи да је двојици ученика изречена мера искључења поводом насиља које се догодило у школи, при чему је извршено физичко, психичко и дигитално насиље над професорком. Трстеничка полиција је, како је саопштено, доставила извештај Вишем јавном тужилаштву у Крушевцу, које је формирало предмет и разматраће га по хитном поступку. Снимак на којем се види како ученици малтретирају професорку, измичу јој столицу и смеју се томе, појавио се пре око две недеље на интернету.

Од почетка године у Србији је код 152 особе дијагностификован ХИВ, што је за четвртину више у поређењу са истим периодом прошле године. Како би се та инфекција открила на време и спречио развој болести, неопходно је тестирање које је у нашој земљи анонимно и бесплатно. Мора се радити и на превенцији али и на разбијању стигме са којом се оболели свакодневно суочавају, поручено је на конференцији "Изједначимо" одржаној поводом Светског дана борбе против ХИВ-а који се обележава 1. децембра.

Уредници емисије Наташа Ракетић и Мирослав Војводић.
Уредници вести Ирена Јеловац и Тина Амић.
Продуцент Љубинка Добриловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво