Агар робот чува овце, оре, сади....

Енергетска криза полако се прелива и на друге секторе. Готово све земље Европске уније бележе пад сточног фонда. До средине новембра у Немачкој је заклано 8,4 одсто свиња мање, а тренд пада се наставља. Треба ли то и Србију да забрине, с обзиром да увозимо скоро 50 одсто од потребног броја свиња или, на другој страни, може да подстакне оснаживање домаћег свињарства са циљем да у перспективи освојимо парче европског тржишта. Саговорник нам је секретар Удружење за сточарство у Привредној комори Србије, Ненад Будимовић.

Роботи који чувају овце, прегледају локомотиве и помажу пољопривредницима у пољу, само су неке од иновација које су осмисли нишки инжењери. И ту није крај, на путу су да израде роботе који ће моћи да обављају скоро све послове у пољопривреди, почев од орања, преко садње, прскања, наводњавања, све до брања. О пројекту АГАР РОБОТА разговараћемо са једним од инжењера у фирми "Коминг" Николом Велчевим.

У свету скоро 38 милиона људи живи са ХИВ инфекцијом. Број заражених је у сталном порасту, али истовремено број оболелих од АИДС-а и смртних исхода је све мањи. То је, пре свега, резултат ефикасних терапија.

Докле се стигло у лечењу ове болести, каква су најновија открића кад је реч о заражавању, колико их је ковид 19 успорио и зашто још увек немају сви једнак третман у лечењу? То су само нека од питања на која, поводом светског дана борбе против СИДЕ, тражимо одговоре од проф.др Јована Ранина са Инфективне клинике.
 
 Уредник и водитељ Оливера Стајић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво