Читај ми!

Мароканац ел Газуани оборио рекорд Београдског Полумаратона

Председник Александар Вучић поручио је да је поносан што смо у недељи за нама успели да сачувамо мир. Он је на инстаграму, у рекапитулацији недеље која је на измаку, посебно захвалио нашем народу на Косову и Метохији што је показао да се, после деценија терора, и даље бори за своје огњиште, децу и нашу будућност. Вучић је нагласио и почетак радова на фабрици немачке компаније Цет-Еф у Панчеву, стратешко партнерство Србије са Азербејџаном, које је потврђено током посете председника Илхама Алијева, јачање традиционалног пријатељства и сарадње са Италијом и Француском, као и братске везе народа Србије и Републике Српске.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да наредне године доспева око 4,6 милијарди евра дуга Србије, што ће бити плаћено из нових зајмова и емисијом обвезница на домаћем тржишту. Додао је како је договор са ММФ о стенд бај аранжману изузетно важан и навео да је током преговора било говора и о структурним променама у јавним предузећима енергетског сектора.

Инфлација у Србији до краја године биће изнад 15 процената, што је више од очекиване стопе, проценио је члан фискалног савета Бојан Димитријевић и нагласио да је она условљена крајње неизвесним догађајима у окружењу. Пренео је очекивања изнета у Фискалној стратегији Народне банке да се током наредне године стопа инфлације преполови и да се затим значајно смањи у периоду од 2024-те до 2025-те године, како би дошла у оквире од 3 до 3 и по процента на годишњем нивоу.

На састанку Министарског савета Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију у Токију ове недеље, Србија је консензусом изабрана за чланицу, саопштено је из Владе Србије. Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је то велико признање за Србију и доказ да је држава стратешки добро поставила свој развој у модерним технологијама. Глобално партнерство за вештачку интелигенцију настало је 2020-те године и броји укупно 29 чланица.

Настављени су сукоби у Украјини. Сирене за ваздушни напад огласиле су се у Дњепропетровском, Кировоградском, Полтавском и Черкаском региону, као и граду Запорожју Из Херсона се евакуишу становници како би, због оштећене инфраструктуре, избегли тешку зиму. Без струје је 6 милиона домаћинстава. Немачки канцелар Олаф Шолц и председник Француске Емануел Макрон најавили су нове пакете финансијске помоћи за подршку украјинском извозу житарица. Белгија је најавила помоћ Кијеву у износу од 37,4 милиона евра.

У судару путничког и теретног возила у Овчарско-кабларској клисури повређене су две особе, речено је у полицији у Чачку. До саобраћајне несреће дошло је нешто после 11 часова, а повређени су превезени у чачанску болницу у Чачку. Саобраћај на тој деоници био је у прекиду.

Фудбалери Србије имали су у Дохи последњи тренинг пред сутрашњи меч против Камеруна, који играју од 11 часова. На терену су били сви репрезентативци, укључујући Филипа Костића, Душана Влаховића и Александра Митровића. У првом мечу дана, Костарика је победила Јапан са 1:0. Сада играју Белгија и Мароко. У 17 часова на програму је дуел Хрватске и Канаде, док је у 20 заказан дерби меч Шпаније и Немачке. Преноси су на нашој телевизији.

Атлетичар из Марока Мохамед ел Газуани победник је 3. београдског јесењег полумаратона у мушкој конкуренцији. Оборио је и рекорд у трци на 21 километар. Код дама, славила је атлетичарка из Бурундија Кавалин Нахимана. Кенијац Филип Кимаијо славио је у трци на 10 километара, а у женској конкуренцији прва три места освојиле су српске атлетичарке Милица Томашевић, Александра Костадиновић и Јована Стелкић. Трчала се и ревијална породична трка у дужини од 2,3 километра.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Реља Трајковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво