''Крај једне љубавне приче'' Грејема Грина

У вечерашњој емисији саговорник нам је Владислава Војновић, писац и сценариста. Она говори о роману ''Крај једне љубавне приче'' Грејема Грина. Ово популарно дело објављено је 1951. године. Кроз причу о љубавном троуглу, који чине писац Морис Бендрикс, Сара и њен муж Хенри Мајлс, Грин је испричао причу која у себи садржи аутобиографске елеменате као и размишљања о смислу постојања, Богу, људским опсесијама и љубави. Радња романа смештена је у ратни и поратни Лондон, па дело омогућава да се осете дух и атмосфера времена током и након Другог светског рата. Роман ''Крај једне љубавне приче'' доживео је више сценских и филмских адаптација, од којих је можда најпознатија она реализована 1999. у облику истоименог филма који је режирао Нил Џордан. Роман је послужио као инспирација за настанак више песама, а неке њих чућемо у емисији.

Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о првим књигама које је читала, о бајкама и о Бранку Ћопићу, писцу кога је као дете највише волела, о томе како се сусрела са романом '''Крај једне љубавне приче'' и зашто ју је он привукао. Владислава Војновић као битне одлике овог дела истиче његову искрену и дубоку емотивност, као и  вешто коришћење образаца жанровске књижевности.

Владислава Војновић је дипломирала на Факултету драмских уметности у Београду, 1989, на одсеку драматургија. Завршила је специјалистичке студије из области Културе рода на ААОМ-у 2001. Пише песме, приче, романе, драме, сценарија, есеје, новинске текстове и филмске критике. Бави се и филмском продукцијом. Објавила је четири песничке књиге, две збирке прича и четири романа. Аутор је већег броја сценарија, позоришних представа, документарно-играних емисија. Годинама се бавила филмском критиком. За своје стваралаштво добила је више награда и признања.

 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво