Читај ми!

„Лопов“ Леонида Леонова

У вечерашњој емисији саговорник нам је Момчило Живановић, бродомашински техничар. Он говори о роману ''Лопов'' Леонида Леонова. Радња овог романа смештена је у Москву двадесетих година XX века, у време након Октобарске револуције.  Средишњи лик је Димитрије Мића Векшин, бољшевик и ветеран грађанског рата, који је збуњен Новом економском политиком и разочаран бирократизацијом друштва насталом након револуције. Он схвата да су његови ратни напори били узалудни и постаје лопов како би поткопао оно што он види као економију засновану на приватном власништву којом доминирају "непријатељи револуције". Роман је од стране званичне књижевне критике означен као дело које изражава отпор револуцији, због чега је дуго био прећуткиван и скрајнут. Књижевна критика данас овај роман убраја међу пет најбољих руских романа XX века.

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о узбуђењу које је осетио читајући роман ''Доживљаји Тома Сојера'' Марка Твена, о сусрету са делима руске књижевности према којој он од почетка осетио наклоност, као и о првом читалачком сусрету са романом ''Лопов'' Леонида Леонова. Чућемо и које квалитете овог романа он посебно издваја.

Момчило Живановић рођен је у месту Мештревац, у општини Фоча. Завршио је Бродарску школу у Београду. По завршетку школе радио је на броду, и у предузећу ''Југословенско речно бродарство'', а после у предузећу ''Иван Милутиновић'' и у ''Електропривреди Србије''.
 
Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво