Читај ми!

„Српска трилогија“ Стевана Јаковљевића

У вечерашњој емисији саговорник нам је Ивана Стивенс, редитељ. Она говори о роману ''Српска трилогија'' Стевана Јаковљевића. Ово дело чине књиге: "Деветсто четрнаеста", "Под крстом" и "Капија слободе", које су штампане од 1934. до 1936, а под заједничким насловом "Српска трилогија'' објављене су у једном тому 1937. године. Дело је у ствари романсирана историја Србије у првом светском рату, дата из перспективе малог човека, учесника у рату. Апсолутна аутентичност, као резултат укрштања писаних и усмених извора о биткама и другим ратним операцијама, о покретима трупа, о свим догађајима, а изнад свега о људима — један је од квалитета овог дела.

Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о првим књигама које је читала, о томе како се сусрела са романом '''Српска трилогија'' и зашто ју је он привукао. Ивана Стивена као битне одлике ове књиге истиче њен документаризам, животност и живописност ликова, својеврсни хумор као и то што је она истовремено ратна хроника и антиратни роман. Поред ''Српске Трилогије'', наша гошћа као своју читалачку препоруку издваја романе ''Џан'' Андреја Платонова и „Воз за Пакистан" Кушванта Синга.

Ивана Стивенс је дипломирала филмску и телевизијску режију на Факултету драмских уметности у Београду. Живела је у Лондону од 1988. до 1995. године. Ради као редитељ у Радио телевизији Србије од 1995.  За РТС је режирала бројне емисије из културе. Редитељ је серијала ''Савремени светски писци'', редитељ и сценариста дводелне емисије о српским надреалистима "Немогуће". Режирала је документарне емисије: ''Србија у Великом рату'', ''Путевима римских императора'', ''Путевима средњег века'', ''Ка независности Србије - кнез Михаило'',  музички документарац "Влада и Бајка - Ходач по жици", и многе друге. Превела је са енглеског књигу "Са Србима у рату" Гордона Гордон-Смита, шкотског новинара који се 1915. повлачио са српском војском.
 
Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво