Вучић и Жиофре о европском путу Србије

Председник Александар Вучић разговарао је са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом о односима са Унијом, предстојећем самиту у Прагу, јачању сарадње у областима од обостраног интереса, попут енергетске безбедности. Било је речи и о усклађивању визне политике са Европском унијом ради ефикасније борбе против илегалних миграција, као и о сарадњи на великим инфраструктурним пројектима. Вучић је истакао да Србија посвећено ради на реализацији циљева који су у складу са њеном европском оријентацијом, попут снажног економског напретка и очувања мира и стабилности у региону кроз иницијативе повезивања, чиме је показала да је озбиљан, одговоран и поуздан партнер Уније. Амбасадор Жиофре је поновио став Брисела о усклађивању спољне политике Србије са агендом Европске уније и увођењу санкција Руској Федерацији. Изразио је спремност за сарадњу са нашом земљом у погледу решавања отворених питања која су од кључног значаја за даљи напредак Србије на европском путу. Вучић је поновио захвалност Европској комисији на подршци у изградњи енергетске инфраструктуре. Додао је да је наша земља максимално ангажована на пројектима диверсификације енергетских извора и путева снабдевања.

Србија и Сједињене Америчке Државе  припремају стратешке споразуме о енергетици који ће створити услове за више улагања, поручили су у Панчеву министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил. Као најкрупнији пројекат  Михајиловићева је навела изградњу реверзибилне хидроелектране Ђердап 3. Истакла је како би она  требало да буде хибридна, са соларним и капацитетима на ветар, што је, како је рекла , битно за балансирање система. Амбасадор Хил  је рекао да Сједињене Америчке Државе желе стратешки приступ и да су близу споразума са Србијом. Заложио се да енергија буде одвојена од политике и оценио да у будућности неће бити доминантни само један извор енергије и само једна технологија.

На украјинском фронту воде се тешке борбе. У руском ракетирању Краматорска и Харкова има погинулих. Кијев поново одбацује припајање делова Украјине, најављује нове победе и наставља контраофанзиву у Луганску и дуж реке Дњепар. На снагу је ступио Указ који је потписао украјински председник Володимир Зеленски о немогућности преговара с Путином. Специјална војна операција у Украјини неће бити завршена уколико Кијев одбија преговоре, јер су за постизање споразума потребне две стране, саопштио је Кремљ. У Оружане снаге Руске Федерације до сада је дошло више од 200 хиљада људи позваних у оквиру делимичне мобилизације, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу. Сједињене Америчке Државе припремају Кијеву нову војну помоћ од 625 милиона долара.

Краљевска академија наука Шведске саопштила је да су добитници Нобелове награде за физику Ален Аспек, Џон Клаузер и Антон Цајлингер. У образложењу се наводи да је овогодишња награда додељена за "експерименте са уплетеним фотонима који успостављају кршење Белових неједнакости и за започињање науке о квантним информацијама".

Одбојкашице Србије у другој фази Светског шампионата играју против Пољске у Лођу. Меч почиње у 20 сати и 30 минута.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Ирена Јеловац и Ненад Селаковић


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво