Вучић о сарадњи са Вашингтоном и Пекингом

На пријему поводом Националног дана Кине у амбасади те земље у Београду, председник Србије је рекао да је пријатељство између две земље челично и како је Кина показала да је наш пријатељ и у тешким тренуцима. Још једном је захвалио кинеском руководству на подршци коју пружа Косову и Метохији у саставу Србије и територијалном интегритету наше земље. И однос Србије према Кини и подршка политици очувања територијалног интегритета Кине и политици једне Кине никада нису били доведени у питање, додао је председник Србије.

Председник Александар Вучић разговарао је са америчким амбасадором Кристофером Хилом о односима Србије и Сједињених Америчких Држава, али и о кључним проблемима у региону Западног Балкана. Вучић је поновио како је Србија посвећена јачању економских и билатералних односа са Сједињеним Америчким Државама. Истакнута је заједничка потреба да се сарадња интензивира у свим областима. Саговорници су закључили да је очување мира и стабилности на Западном Балкану од пресудног значаја и указали да економски напредак и фокусирање на решавање економских проблема може бити од помоћи у уклањању политичких несугласица. Председник Србије је изразио наду да ће у наставку политике регионалног повезивања имати јаку подршку Вашингтона, као и да ће у бројним пројектима од регионалног значаја Сједињене Америчке Државе бити поуздан партнер Србији.

После референдума у четири украјинске области на којима су се становници изјаснили за уједињење са Русијом, лидери Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области у Москви чекају пријем код председника Владимира Путина. Украјинске власти поручују како су одлучне да поврате територију 4 области коју ће Русија вероватно анектирати. Специјална војна операција биће настављена и после присаједињења нових региона, саопштава Кремљ.

Гас и даље цури из оштећених гасовода "Северни ток 1 и 2'' који преко Балтичког мора повезују Русију и Немачку. Шведска обалска стража открила је и четврто оштећење. Европска унија и НАТО тврде да је реч о саботажи, а не случајности. Министарство спољних послова Русије саопштило је да је оштећење на гасоводу настало на територији која је под пуном контролом обавештајних служби Сједињених Америчких Држава. На захтев Русије, Савет безбедности Уједињених нација сутра ће расправљати о штети на гасоводу.

Обележава се Светски дан срца. Од последица болести срца и крвних судова годишње у свету умре више од 18 милиона људи. Начелник Одељења за срчану инсуфицијенцију Клинике за кардиологију Клиничког центра Србије професор доктор Арсен Ристић рекао је за Радио Београд да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смрти, и да се могу спречити мерама примарне превенције, и редовним прегледима. Светски дан срца установљен је 2000-те године, како би се код људи широм света развила свест о важности здравља срца и крвних судова и како би се информисали да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смрти.

Одбојкашице Србије играће против Немачке у трећем колу групе Ц Светског првенства, које се одржава у Пољској и Холандији. Утакмица у пољском Лођу почиње у 16 часова.

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић играће у другом колу турнира у Тел Авиву  против Шпанца Пабла Андухара. Меч почиње око 17 часова и 30 минута.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Марица Сердар и Ненад Селаковић
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво