Мађарска подршка Србији

Председник Александар Вучић изјавио је после састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном да су две земље достигле највише односе у модерној историји и да захваљује на подршци европским интеграцијама Србије. Вучић је Орбану уручио Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа. Премијер Орбан се захвалио на одликовању. Поручио је да ће му оно бити обавеза за будуће кораке који ће допринети још бољиим односима две државе. Мађари и Србија имају заједнички посао, а то је да одбранимо јужна врата Европе, рекао је Орбан. Вучић је рекао да ће са гостом из Мађарске наставити разговоре на ручку, на којем ће им се придружити српски члан Председништва БЕ ХА Милорад Додик, премијерка Ана Брнабић, министри Синиша Мали и Петер Сијарто . Разговараће о томе како да реше проблеме са енергентима пред надолазећу зиму.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је изјава министра привремених институција у Приштини Џељаља Свечље - који је председнику Александру Вучићу "обећао тешке дане" - до сада најдиректнија претња. "Добро смо разумели да желите да изазовете сукобе крајем октобра против Срба", написао је, између осталог, Петковић у објави на Твитеру. "Дијалог, а не сукоби", поручио је Петковић.

Влада Србије усвојила је закључак да домаћинства која уштеде струју од 5 до 20 одсто у односу на исти месец прошле године - добију попуст 15 одсто. Ако уштеда буде од 20 до 30 одсто - грађанима ће рачун бити умањен 20 одсто, а ако је уштеда већа од 30 одсто - попуст ће бити 30 одсто. То ће важити од октобра ове до краја марта наредне године.

Најжешће борбе на украјинском фронту воде се у Харковској, Херсонској и Запорошкој области. Кијев тврди да су открили масовну гробницу у граду Изјуму, који је поново под њиховом контролом. Москва наводи да је најмање једна особа погинула у нападу украјинских снага на центар Херсона америчким пројектилима ХИМАРС. Украјинске снаге данима успевају да поврате значајне области на североистоку земље. До сада осам хиљада квадратних километара, док Русија наглашава да је у току прегруписавање њених снага. Председник образовно-истраживачког центра Либек Милош Николић сматра да су ово били први озбиљни порази руске војске, и тиме се на Западу стиче утисак да је Русија победива. Стејт департмент саопштава да Вашингтон шаље Украјини додатну војну помоћ од 600 милиона долара. Запад с пажњом прати самит Шангајске организације за сарадњу у Узбекистану. Тамо се данас састају председници Турске и Русије.

У Скупштини Црне Горе  нови састанак представника странака које су победиле на парламентарним изборима 2020. године. Претходних дана договорено је да мандатар буде лидер Демоса Миодраг Лекић. Премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је, међутим, да неће потписати предлог да Лекић буде премијер јер је то, како је рекао, замка. Ипак, договор очекује један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић. Консултације о мандатару за састав нове владе данас наставља председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Организатори Европрајда предали су Влади петицију са 27 хиљада потписа којим се тражи одржавање шетње. Позвали су председника и премијерку да својим ауторитетом и надлежностима омогуће одржавање те манифестације. Координатор "Европрајда 2022" Горан Милетић каже да су послали захтев полицији да се за сутра у 17 часова одобри протестна шетња на траси од Уставног суда до Ташмајдана, где ће бити одржан концерт. Милетић је изричит да ће неће одустати, чак и ако МУП поново забрани. Милетић је рекао и да нема страха због шетње, јер је полиција обезбеђивала све догађаје протеклих дана и инцидената није било. МУП је раније саопштио да из безбедносних разлога не дозвољава шетњу учесника "Европрајд 2022" као ни учесника породичне шетње у организацији "антиглобалиста" у Београду у суботу.

Најстарија српска глумица Бранка Веселиновић данас слави 104. рођендан. Каже да још увек чита и слика без наочара, а да јој је највећи успех што може да забавља народ. Глумила је у више од 100 представа у позоришту,и више од 50 телевизијских серија и филмова. Добитница је многобројних награда и признања за свој глумачки и хуманитарни рад. Легат глумице се од 2018. године налази у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у Београду.

Селектор Србије Драган Стојковић објавио је списак играча на које може да рачуна за дуеле у лиги Нација: са Шведском 24-ог септембра у Београду и три дана касније, са Норвешком у Ослу. На списку нема голмана Предрага Рајковићаа, а дебитантске позиве добили су крилни нападач Црвене звезде Стефан Митровић, као и штопер Алмерије Срђан Бабић.

У Берлину су на програму полуфинала Европског првенства у кошарци. Од 17 и 15 играју Пољска и Француска, а од 20 и 30 Немачка и Шпанија.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Ирена Јеловац и Владимир Михајловић

    
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво