Читај ми!

Без помака у дијалогу Београда и Приштине

У Бриселу је после годину дана одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине  на највишем нивоу.   После тројног састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са представницима ЕУ, високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ је изјавио да на састанку, који је према његовим речима био посвећен руковођењу кризним ситуацијама,  није постигнут договор али да ће разговори бити настављени и наредних дана.   Председник  Вучић је током претходна два дана у Бриселу разговарао  са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром а у среду се  састао  и  са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.  Најављено да ће се председник Вучић  обратити јавности по повратку из Брисела али и да ће се у недељу састати са представницима Срба с КиМ. О резултатима дводневног  боравка српске делегације у Бриселу за Магазин на првом говори  некадашњи  председник Координационог центра за Космет Небојша Човић.

Женски солидарни фронт из Врања, заједно са Центром за медијску транспарентност и друштвену одговорност и уз подршку Српског филантроског форума започиње сутра хуманитарну акцију под називом "Севап је мерак". Акција прикупљања хране за социјално угрожене грађане почеће, симболично, 20.августа, на годишњицу смрти Диане Будисављевић, чије је велико дело, помагања у невољи потпуно непознатим људима и деци, инспирација за организаторе акције. Данас обележавамо Светски дан хуманости, са циљем да се не забораве хуманитарни активисти и пожртвовани људи који помажу када је то најпотребније, па је и то један од разлога за разговор са Милицом Анђелковић из Женског солидарног фронта у Врању.

 

Не прође ни недеља, па скоро ни дан, а да се у Србији не догоди насиље, да неко није покушао, па и успео да дигне руку на себе, да нека особа није напала и повредила свог ближњег, или правила хаос на улици, а бележимо често и трагичне догађаје са смртним исходима. Последњи случај који се догодио прошле недеље у Црној Гори је један од најстрашнијих примера ове врсте. Да ли са довољно пажње гледамо на ментално здравље у друштву, нарочито у време више или мање измењеног начина живота који је узроковала пандемија, затварање, страх од заразе? Колико је тешко препознати ментално обољење, или погоршање већ нарушеног психичког здравља? Како се понашати и шта урадити кад у својој околини препознамо да је неком потребно психијатријско лечење? Може ли се нешто учинити да се спрече такозвани "окидачи" погоршања психичког стања, на који начин приволети оболелог да узима редовну терапију, јер су чести случајеви одбијања лечења? И, наравно, како овакве ситуације да решимо уважавајући достојанство и права психијатријских болесника? Ово су нека од питања за нашу гошћу, Татјану Влашковић, психијатра и психотерапеута.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво