Тужно лето у Хумској

Накупило се у Хумској улици и стреса и беса, као и гласног незадовољства учником на почетку нове фудбалске сезоне, и на домаћем и на међународном плану. Кулминирало је испадањем од кипарског АИК-а из конкуренције за Лигу Европе, последња Партизанова прилика је Лига конференција, до које се може само победом над Хармуном Спартансом са Малте. Некада би то за наше клубове био `мачји кашаљ`, али одавно се свуда игра фудбал, често испадају тимови који су бољи и играчки квалитетнији, али ментално неспремни, какав је случај- чини се- и са црно-белима. Није незанимљив предлог да се екипи придружи неки психолог, јер је притисак заиста превелик,а доста је младих играча, ненавикнутих на то. Било како било, нови тренер Партизана је Гордан Петрић, данас ће одржати прву конференцију за медије,а ми- одмах после тога- емитовати шта је рекао некадашњи одбрамбени играч црно-белих, сада у својству шефа струке у клубу с горње стране Топћидерског брда.

О кризи у Партизану разговарамо и са некадашњим асом црно-белих Миливојем Ћирковићем, чућемо шта је на опроштају, у свом емотивоном говору, изјавио досадашњи тренер Илија Столица. На другој страни Топчидера- друга песма. Звезда се `оштри` за двомеч са Израелцима, од кога зависи још један улазак у групно такмичење Лиге шампиона, послушаћемо речи тренера Дејана Станковића уочи вечерашњег првенственог меча са Вождовцем. Томислав Сивић нова је жртва фудбалског шампионата Србије, то је већ пети тренер који је принуђен да напусти клуб кога је водио, после само пет првенствених кола шампионата државе. Истина, сам је поднео оставку, али могла се и очекивати, после неуспеха Нишлија и у првенству и током кратког боравка на евро-сцени. Вратимо се Звезди- утакмица седмог кола Суперлиге између Чукаричког и Црвене звезде, која је требало да се одигра 20. августа, одложена је због обавеза српског шампиона у квалификацијама за Лигу шампиона. Уочи утакмице са Вождовцем, Станковић вели да има слатке муке: Пешић и Иванић раде са екипом, ту је и Охи, неко време у сенци, сви су здрави и спремни, верује се да ће актуелни првак државе ипак мало `промешати карте` у мечу са градским ривалом, како би одморио део првотимаца, али и покушао да сакрије главне адуте од наредног ривала у Европи.

Одбојкашка репрезентација Србије пре неки дан је завршила базичне припреме на Копаонику, сада су тамо наше најбоље одбојкашице. Из разговора са Драганом Кобиљским, чланом стручног штаба нашег државног тима, дознајемо да није било повреда, али је неколико играча закачио непријатни ковид вирус, сада је и то део прошлости, па се наши момци спремају други од укупно два спаринг сусрета са репрезентацијом Бугарске, играће се вечерас у дворани на Бањици, без присуства публике. Није далеко ни почетак 20. Светског шампионата, чији су домаћини Пољска и Словенија, наши ће - подсетимо-бити у групи са Португалијом, Тунисом и Украјином.

У периоду од 18. до 27. августа 2022. године, у организацији Бадминтон савеза Србије и Београда, у Атлетској дворани у Београду, одржаће се Европско првенство за јуниоре `Београд 2022`. Најважније и најмасовније континентално такмичење, које се одржава уз подршку Министарства омладине и спорта и града Београда, а под окриљем Европске бадминтон конфедерације, окупиће најбоље такмичаре до 19 година из 37 држава Европе. Национални тимови бориће се за титулу најбољих у Европи на екипном делу првенства, које ће трајати од 18. до 22. августа, док је наставак од 22. до 27. августа резервисан за индивидуални шампионат у свих пет такмичарских конкуренција: мушкарци и жене појединачно, мушки, женски и мешовити парови. 

Поред спорта, као и сваке суботе, пратимо и дешавања из света културе, као и из уметничког и јавног живота. Изложба фотографија `Знаменити Срби Далмације`, аутора Милорада С. Кураице, отворена је синоћ у изложбеном салону Културног центра Зрењанина. Трећа самостална изложба Милице Маринковић у току је у галерији `Сингидунум`, у Кнез Михаиловој улици бр.40, траје до 20. августа.У години у којој се обележава јубилеј - сто година од рођења Бошка Петровића - али и навршава четрдесет година од смрти уметника, Музеј савремене уметности Војводине приређује пригодну изложбу. У Културном центру Војводине `Милош Црњански` одржана је промоција књижевног стваралаштва песника, драмског писца и ствараоца књижевних дела за децу, Дејана Алексића из Краљева.У Атријуму Народног музеја Зрењанин овог викенда одржава се манифестација „Банатски дани теку", током које се представља нематеријално културно наслеђе једне изузетно богате мултикултуралне средине каква је Банат.

Легат значајног српског академског сликара, историчара уметности и путписца Милутина Дедића поклоњен је Дому легата Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу `Адлигат`. Изложба слика и дигиталних графика Невене Живковић, под називом `Игра насумице`, траје у Галерији Народног музеја у Врању. Овог викенда на Дивчиварама се одржава фестивал `Mountain Music Fest`, Удруга буњевачких Хрвата у истом термину организује традиционалну `Дужијанцу`, док се данас и сутра у Бачком Петровцу одржава смотра словачког фолклора, први пут одржана давне 1919. године. ТО Беле Паланке за викенд нуди атрактивно и више него укусно такмичење у припремању пита, под називом `Дани банице`. 

Центар за културу `Градац` од 15. августа организује `Рашке духовне свечаности`, истог датума почиње и међународни дечји фестивал фолклора `Лицидерско срце`, у организацији удружења `Ере`. Фестивал изворне српске песме `Прилике` догађа се 17. августа, у организацији Дома културе Ивањица, док је `Тамбурица Фест` у Новом Саду планирана за наредни викенд. Туристичко друштво Текија 19. и 20. августа приређује `Златну бућку Ђердапа`, `Сплаварење Ибром-спуст без граница` дешава се у Лепосавићу 20. и 21. августа, а Војвођанска олимпијада старих спортова 20. овог месеца у Бечеју. Сутра се догађа и рок фестивал Српски Банат у Чешком селу, у организацији Националног савета чешке националне мањине,а данас још и четврти међународни скуп винских витешких редова у Суботици и Бајмоку. Коначно, чућемо и оперску диву Љубицу Вранеш, која се пре неки дан вратила из Аустрије, где је, од 14. јула до 6. августа ,  певала улогу Кармен у истоименој Бизеовој опери, на отвореној сцени дворца Гарс, удаљеног око сат времена вожње од Беча. Критика је њено извођење назвала тријумфом, а слично мисле медији и публика.

Витез кулинарства Милијан Стојанић спремио је нови предлог јеловника за недељни ручак, обилазећи нашу лепу Србију,а ми разноврсну, ванвременску музику свих жанрова, тражећи по нашим носачима звука. Све то гарантује пријатно летње поподне уз програм Радио Београда 1, у емисији у чијој реализацији учествују и Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво