Август - месец подизања свести о спиналној мишићној атрофији

Од 2020. до ове године, грађани Србије, али и људи ван граница наше земље, путем СМС порука или уплатом на рачун, за децу оболелу од спиналне мишићне атрофије (СМА), сакупили су више од 20 милиона евра. Овај податак објављен је овог пролећа, отприлике у исто време када је у породилишту "Народни фронт" у Београду почела реализација пилот-пројекта раног скрининга новорођенчади на ту ретку, тешку и, у великом броју случајева, неизлечиву, па и фаталну болест. Управо тестирањем беба у првим данима живота, што је основа скрининга на СМА, терапија која је доступна у нашој земљи и вишеструко јефтинија од лека који се примењује у иностранству и чија се цена изражава и у милионима евра, може да се примени одмах што је гаранција потпуно нормалног и здравог одрастања и живота. Како је август месец подизања свести о спиналној мишићној атрофији, наша саговорница биће Оливера Јововић, председница Националне организације за ретке болести - НОРБС и Удружења СМА Србија од које ћемо, између осталог, чути и зашто је пет посто мајки беба рођених од априла до данас, ипак одбило да дају пристанак за тестирање на спиналну мишићну атрофију.

У летњем издању "Магазина на Првом" и о:

- поновљеној препоруци Националне асоцијације туристичких агенција Србије - YUTA да се на одмор у иностранство не креће без полисе здравственог осигурања која укључује и лечење од ковида, у ситуацији када је поново и свуда пораст броја заражених;

- међународном пројекту "Дворци Србије: заштита културне баштине",

- као и о још једној традиционалној летњој манифесатацији у Србији - 59. Међународном фестивалу "Прва хармоника Србије" у Сокобањи.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво