Добре бактерије у борби против дијабетеса

У Србији је више од 800 хиљада оболелих од дијабетеса, а процењује се да је три пута више оних који имају предиспозицију да оболе. Лечење није нимало једноставно, изузетно је скупо, а живот ових људи је врло компликован. Из лабораторија Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, произашло је ефикасно решење. Научни тим Института изоловао је добре бактерије које могу да помогну дијабетичарима и ублаже симптоме болести. О томе ћемо сазнати више у разговору са научном саветницом Института Наташом Голић.

У току је јавни позив за нови циклус у програму Катапулт, намењен иновативним стартап предузећима. Предузећа из свих области науке и технологије, као и индустријског сектора могу да се пријаве све до 15 септембра. Катапулт заједница је почела да се формира прошле године, када је реализован први конкурс и тада је за подршку одабрано 19 иновативних стартапа. Зашто је овај програм важан, шта све омогућава младим фирмама и који су критеријуми за одабир, сазнаћемо у разговору са Млађаном Стојановићем, координаторм програма у Фонду за иновациону делатност.

Да ли ће овогодишња суша и тешке последице по пољопривреду, убрзати посао на изради стратегије за наоводњавање и одводњавање још једна је од тема Магазина.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво