Читај ми!

Царица Милица морских дубина

Да је царица свих видика, посебно подводних дубина- то је кристално јасно. Да је Милица- у то тек нема сумње, стоји јој и у личној карти. Да је изузетна гошћа- можемо да повтрдимо, а и наши слушаоци се могу уверити током поподнева у првој августовској емисији из циклуса `Време спорта и разоноде`. У вејкбордингу, скијању на води, освајала је европске и светске медаље, ништа мање успешна није била ни у пливању, нити у подводном хокеју на Ташмајдану којим се бавила када јој је било свега 16 година. Скакала је сноубордом, али и из авиона. На Филипинима је ронила са различитим животињама и снорковала у непосредној близини огромних кит-ајкула. Највише морских авантура је доживела на Бахамима, обучена у црвени костим као у "Чуварима плаже". Са осталим спасиоцима радила је на одржавању свега што је на том приватном острву у води и изнад ње. Причаће нам Милица Глувајић-Ољачић и о шкарпинама, баракудама, коралима, највише ипак о ајкулама према којима, вели, има посебно поштовање. Милица се данас бави предавањем енглеског језика малим Кинезима, има свој ансамбл у коме пева и свира хамонијум и даире, бави се и јогом, у сваком погледу је испуњена и ужива у сваком удаху живота.

Од пре пар дана Зоран Аврамовић је генерални секретар Спортског друштва Црвена звезда, пошто је претходно усвојена оставка Игора Милојевића. Аврамовић је један од оних љиду у спорту који `праве разлику`, како се то каже фудбалским жаргоном. Посвећен је максимално Звезди, у којој је- у разним улогама- од 15. августа 1989. године, дакле ево већ 33 године. Члан је Управног одбора и извршни директор фудбалског клуба, затим директор агенције `Црвена звезда маркетинг`, главни уредник `Звездине ревије` већ две деценије, саветник за маркетинг Европске одбојкашке конфедерације. Управо је и одбојка његов спорт, уз фудбал, написао је шест спортских књига, памте се његове мега-акције `И ја сам звездаш`, односно `Одбојка спаја`. Говорићемо о тенденцијама у домаћем и светском фудбалу, Лиги шампиона, Светском првенству у Катару и, наравно, куда, у ком смеру иде фудбал, хоће ли успети да победи новац или ће паре славити, имајући у виду да се у овом спортку окрећу грдне паре, од маркетинга, преко пртава тв преноса, до трансфера играча.

Крајем прошлог месеца, екипа планинарско спортског клуба Победа из Београда, састављена од 7 чланова, попела се на Еyјафјаллајокулл - вулкански ледник, 1666м, висински 1600м, стазом од 22км у оба правца. Сваки наш покушај да преведемо име овог вулкана завршио се неуспешно, ломљењем језика, па ћемо изговарање његовог назива оставити нашим гостима.. Последња ерупција овог вулкана је била 2010. године. Са нама ће, из клуба, бити Снежана Тодосић и Ненад Славковић,који је био део експедиције на Исланд, то је прва екипа уз Србије која се попела на тај врх. Чланови тима били су још и вођа екипе Дамир Арула, затим Никола Ненадовић. Чедомор Лукић, Бранка Дивчић и Никола Аливојводић.

Средином септембра, ексклузивно на каналу `Национална географија`- нова сезона документарног серијала "Европа одозго". Нови циклус почиње епизодом посвећеном Србији. Свет ће сазнати више о нашој богатој култури, природним лепотама које одузимају дах, али и савременим инжењерским достигнућима. Захваљујући најсавременијој технологији, наша земља биће приказана као никада до сада, уз невероватне снимке из ваздуха, као и кроз приче људи. Наша данашња гошћа, Милана Петровић, главна и одговорна уредница Нациооналне географије за Србију, говориће нам у студију, испред микрофона Радио Београда 1,о августовском броју истоименог часописа и његовом садржају- о напретку нових технологија, проучавању Стоунхенџа, о климатским променама и Индији. Напомиње и да је отворен, до краја месеца, фото-конкурс за све који се баве фотографијом и воле је.

Млади песник Коста Косовац стекао је изузетне симпатије слушалаца ове емисије још када се први пут појавио пред нашим микрофонима, било је то још пре објављивања његове прве збирке песама под називом "Џемпери за камење" , коју је доцније објавила Српска књижевна задруга. Београђанин са Вождовца, студент Правног факултета, најмлађи песник којег објављује најстарија издавачка кућа у Србији, каже нам да се љубав према поезији родила пре шест година када је почео да пише прве стихове. Своје песме је пре СКЗ, успео да објави у појединим новинама и на интернет порталима, а онда- срећа каква се не може описати, радост о каквој већ може да сања младић жељан да своје стихове види `црно на бело`, између корица, па још са ознаком познате издавачке куће. Данас смо га замолили да, док не стигне нова збирка, свима нама учини плезир и подсети нас на неке од дивних песама из прве збирке, укључујући и ону `Кад продајемо кућу`, која је- већ код првог слушања- измамила сузе дела наше екипе, као и наших слушалаца који воле и поштују поезију.

И ове суботе ћемо, дабоме, пратити дешавања из света културе, јавног и уметничког живота. У Музеју савремене уметности у Новом Саду у петак нас очекује изложба `Small Reboots bz Japanese Artist`, у оквиру фестивала `Дунавски дијалози`. У Музеју афричке уметности на малој Топчидерској звезди сваког уторка се, од 11 до 13 часова, одржавају радионице `Према антиколонијалном музеју`. Сликарка Ана Павловић-Кесар, после успеха изложби постављаних у галеријама Кине, Русије и Грчке, представља се изложбом дела рађених у техници акрил на платну, од 10. августа у уметничкој галерији Стара капетанија у Земуну. Као увод у интернационални џез фестивал, почео је и, сада већ традиционолани. `Нишвил џез театарски фестивал`, као и филмски фестивал под истом етикетом. Холивудски глумац Џон Малкович гостоваће у у понедељак на Феликс Ромулијани код Зајачара, представом `Паклена поморанџа`, у оквиру своје европске турнеје. Новинар и дугогодишњи уредник у Спортској редакцији Радио Новог Сада Љубенко Звиздић, заједно са мештанима у селу Какмуже у Црној Гори, покушава да обнови цркву Светих апостола Петра и Павла из доба Немањића. Говорићемо и о свирци бенда `Трио Свети`, у четвртак је заказана, у овој постави су Васил Хаџиманов, Марко Ђорђевић и Бранко Тријић. Нисмо заборавили ни ` Love fest у Врњачкој бањи, као ни Фестивал филмског сценарија, такође у Врњцима, ове године дешава се од 12. до 17. августа. Најзад, говоримо и о петом издању `Дунав филм феста`, фестивала филмова подунавских земаља, који се одвија на више локација у Смедереву, а најатрактивнија међу њима свакако је древна тврђава која се, сваког лета у ово доба, претвара у позорницу.

Ни то није све- чућемо шта, о актуленим стварима око нас, о филмовима, представама, концертима иманифестацијама, кажу још и глумица Мирјана Јоковић, која је завршила снимање серије `Позив`, у којој тумачи лик криминалистичке инспекторке, затим Данијела Веселиновић, мајсторица трубе, која ће са својим оркестром бити у Гучи, па онда Синиша Убовић и Моника Ромић, у контексту представе `Балон`, изведене у `Театријуму`. Милица Лазовић прича о актуелном фестивалу филсмских радионица `ФРКА` у Крагујевцу, о филму `Олуја` говоре редитељ Милош Радуновић и глумци Иван Вујић и Златан Видовић,а о наредним представама БДП-а на летњој сцени глумац Милош Лазаров. Чућемо и Ђорђа Мерџијевића, тениског тренера, који је- после неколико година рада у кинсеким академијама у Шенжену и Гуангћоу- у родном Врању почео да ради с малишанима на четири тениска терена, ускоро ће полазници ове школе постати и млади из више азијских земаља. Коначлно, бележимо и рођење мале алпаке, преслатке животињице из фамилије лама, којој ипак не треба превише прилазити, јер уме добро да `пљуцне` и `окупа` околину. 

Као и сваке суботе, и ове ћемо чути предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. У реализацији емисије учествовали су и Саша Хајдин, Срђан Манојловић, Катарина Епштајн, као и наше колеге из Културне рубрике Радио Београда .


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво