Климатски активисти у европским музејима

Градови и општине у Србији досад су успели да дигитализују око двадесет одсто поступака у својој надлежности, а када се из рачунице изузме мали број посебно успешних самоуправа, тај просек је знатно нижи, тек пет одсто, показало је истраживање Националне алијансе за локални и економски развој. Истраживање, које је спроведено уз подршку Европске уније, у оквиру пројекта Локални индекс еУправе, потврдило је да постоји велика потреба за снажнијом подршком градовима и општинама у развоју електронских услуга. О томе разговарамо са Илијом Гавриловићем из Одељења за регулаторну реформу НАЛЕДа.

Неисправна вода за пиће, нехигијенска купалишта или покварена храна, легла су бактерија које лако могу да изазову цревну инфекцију. Због тога су лети ове инфекције учесталије и често их зову и „болест прљавих руку". Током болести губи се доста течности, а организам се додатно исцрпљује дијарејом, повраћањем и општом слабошћу. Како бисмо избегли да нам се летовање претвори у боловање, стручњаци упозоравају да посебно водимо рачуна о хигијенској исправности хране и воде коју користимо. О цревним инфекцијама за наш програм говори др Дино Тарабар, гастроентеролог у КБЦ "Др Драгиша Мишовић.

Климатски активизам у европским музејима, овог лета, бележи се као нова, све учесталија појава, о чему извештавају страни и наши медији у претходним данима. Углавном својим шакама остављају лепљиве трагове по сликама у најпосећенијим светским музејима и галеријама, као што је Национална галерија у Лондону, или Галерија Уфици у Фиренци. Активност ових еко покрета осмишљена је тако да се ни на један начин не угрози само уметничко дело које је одабрано као посредник у преношењу поруке. Људе окупљене у овим покретима спаја брига за нашу планету и жеља да упозорење буде видљиво и запажено, уз јасно изражену бојазан да планета нема будућност, уколико се нешто драстично не промени. О еко-уметничком активизму разговарамо са историчарком уметности Лидијом Хам, вишим кустосом у Народном музеју у Београду.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво