Читај ми!

Пријатељство јединствено у европској историји

Дубоки су корени пријатељства између норвешког и српског народа. Пријатељство које је успостављено пре 80 година у време када су југословенски интернирци (међу којима је било највише Срба) депортовани у ту северну, тада окупирану, земљу на присилни, ропски, рад у нацистичким логорима, „јединствено је у европској историји“, каже Ролф Фјелестад, председник Друштва пријатељства Норвешка-Западни Балкан. На планини Корг, преко које води „Крвави пут” Корген-Усен, званице, пријатељи и потомци поклонили су се сенима логораша који су ту страдали. Инфо и мемо табле, рад младих уметника из Србије и Норвешке, подсећају на тај део заједничке историје и потресног пријатељства логораша и локалног становништва. Колега Саша Димитријевић је забележио обраћање председнице општине Вефсн (Берит Хундола) и амбасадора Србије (Драган Петровић) и БиХ (Бакир Садовић).

Културно-уметничко друштво „Српски вез" из Куманова у Северној Македонији обележило је девет година рада на очувању српске културе и традиције. Председнику друштва, Далибору Китановићу, на Видовдан је стигло и вредно признање - Златна повеља за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

Привредна комора у Љубљани ове среде је била домаћин Сајма српско-словеначке привреде „ЕЦП 2022". Распитаћемо се  како је протекло прво овакво окупљање привредника из Србије, Републике Српске и Словеније.

Уредница емисије је Гордана Глигорић.

Музичка уредница: Снежана Станојевић

veceras.zajedno@rts.rs

Насловна страна: Древниим норвешким инструментом лур најаваљено је одавање почасти на месту где је био логор Усен. Цвеће су положили амбасадори Србије и БиХ, Драган Петровић и Бакир Садовић, и председница Општине Вефсн, Берит Хундола. Барјактари су српске девојке које живе и раде у Коргену. (Фото: С. Димитријевић).

Вечерас заједно

Autor:
Уредник редакције Ружица Зоркић Радичевић

Емисија магазинског типа која се емитује сваког петка од 21 час. Настала је 8. маја 1970. године с намером да одржава контакт с нашим људима који, како се наводи и у шпици емисије, „живе и раде далеко од родног краја“. Данас је емисија, осим дијаспоре, окренута и Србима у региону. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво