Читај ми!

Интернет проводаџија, или где је нестала романтика?

Зашто се људи све чешће одлучују на упознавање и склапање емотивних веза путем интернета и савремених технологија? Како је Тиндер апликација постала синоним за необавезно дружење? Док једни истичу лакоћу и ефикасност коришћења платформи за тражење партнера, други говоре о лошим искуствима - од забринутости због преваре или узнемиравања до уверења да ове платформе подразумевају површне, а не смислене односе? Тај вид комуникације у Србији још није прихваћен као у другим земљама у којима је постао део опште културе, међутим, све више наших људи отвара профиле на Тиндеру. Зашто, питамо професора Далибора Петровића, социолога.

Прошле године у Србији је 70 радника изгубило живот због неадекватних услова рада. У свету, годишње, хиљаде људи страда у  несрец́ама на градилиштима, у фабрикама и на другим радним местима. Такође, милиони људи су умрли зато што су свакодневно на послу били изложени супстанцама које изазивају малигна смртоносна обољења. Да ли су фаталне последице могле бити избегнуте да су прописно примењиване мере безбедности и здравља на раду? О разлозима за такво стање и могућностима да се оно побољша у корист запослених, разговарамо са професором Грађевинског факултета у пензији Александаром Цветановићем и Душком Вуковићем, потпредседником Савеза самосталних синдиката Србије.

Као три највећа извора загађења у нашој земљи грађани наводе индустријска постројења, саобраћај и грејање домаћинстава. Међутим, вожња аутомобила или индивидуална ложишта нису једини начин како доприносимо нарушавању квалитета ваздуха. Сваки пут када користимо козметику, дезодорансе, детерџенте, омекшиваче или средства за чишћење, у ваздух смо отпустили и лакоиспаљива органска једињена, наводи се у анализи Савеза за заштиту животне средине Националне алијансе за локални економски развој. О томе како смањити штетан утицај ових једињења разговарамо са Сањом Кнежевић Митровић из НАЛЕД-а.

Од 7. до 10. јула Петроварадинска тврђава ће на својих 40 бина и зона бити савршена позорница за глобалне мегахитове и музичке химне. EXIT ће, према најавама, након прошлогодишњег издања када је био први велики фестивал у Европи од почетка пандемије, у овој години обарати нове рекорде. Овај фестивал је вишеструко награђивани интернационални летњи музички догађај. Многи га сматрају за једну од најбољих фестивалских локација на свету, и на њему наступа преко 1000 извођача. Богат програм овогодишњег EXIT-а најавиће Катарина Епштајн.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво