Шведска и Финска у НАТО-у, нова геополитичка и безбедносна слика Европе

Шведска и Финска данас потписују протокол о приступању НАТО-у. Одлука о томе донета је пре неколико дана на самиту НАТО-а у Мадриду на коме су те две земље званично позване да се придруже Алијанси. Позиву је претходило потписиване меморандума између министара спољних послова Шведске, Финске и Турске чиме је за сада стављена тачка на турску блокаду процеса придруживања две нове чланице. Након потписивања протокола следи ратификација у парламентима земаља чланица, а очекује се да ће тај процес потрајати око годину дана.

Самит у Мадриду, од стране учесника означен као историјски, резултирао је усвајањем новог стратешког концепта којим се Русија означава као главна претња безбедности савезника, миру и стабилности у евроатлантском подручју. У документу се по први пут спомиње Кина као изазов.

Како ће улазак Шведске и Финске у НАТО утицати на стратешке односе Русије и НАТО? Да ли ће променити геополитичку и безбедносну слику Европе? Како ће Русија одговорити на ново ширење Алијансе на њеним границама?

Гост емисије је Бојан Билбија, уредник у листу „Политика".

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.
У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво