Читај ми!

Од Алжира до Калгарија

Породични магазин Радио Београда 1 прати велика међународна надметања, чији су саставни део и представници Србије. Ватерполисти ће у борби за 5. место на Светском првенству у Будимпешти играти са селекцијом САД, док ће се за титулу најбољег на планети борити Шпанија и Италија. Одбојкашице Србије биле су боље у Калгарију од домаћина Канаде резултатом 3-1 и тако успеле да практично осигурају пласман на завршни турнир који ће се играти од 13. до 17. јула у Анкари. Последњи меч наше одбојкашице играју против Јапана у ноћи између суботе и недеље али тај меч неће имати велики резултатски значај. Чућемо утиске наших играчица Теодоре Пушић и Катарине Лазовић.

Зорана Аруновић освојила је бронзану медаљу на Медитеранским играма у Орану у дисциплини ваздушни пиштољ на 10 метара. То је 22. медаља за наш државни тим, па ћемо разговарти са шефицом мисије Олимпијског комитета Србије, чућемо и шта су изјавили награђени `медитеранци` Милица Гардашевић, Теодора Вукојевић, Дамир Микец и Александар Кукољ.

Удружење спортских новинара Србије је асоцијација посленика спортске журналистике чији корени потичу из далеке 1896 године, када су се прве спортске информације појавиле са обновљених Олимпијских игара у Атини. Спортски новинари Србије били су иницијатори и покретачи првог Удружење спортских новинара Југославије које је основано 11. јула 1964. године у Београду, а за првог председника изабран је славни репортер Радио Београда Радивоје Раћа Марковић. Данас је дан спортских новинара наше земље, па је прилог о томе припремила Снежана Пантовић. Чућемо и како се одвија финиш кампа Кроса РТС-а у Лесковцу, а на тениске теме и мечеве Новака Ђоковића на Вимблдону разговараћемо са стручњаком за овај спорт Радмилом Арменулићем.

Поред спорта, бавимо се стандардно у нашим емисијама и дешавањима из света који нас окружује, па ће тако Милијан Стојанић имати задовољство да нам се јави из врелог Ниша у коме се одржава `Гастро Фест`, са великим бројем учесника из земље и иностранства. Куваће се, поред осталог, и у знак сећања на сјајног кулинара Зорана Мирашевића, који је прерано напустио своје колеге. Наравно, неће нам промаћи ни нови предлог јеловника за недељни ручак нашег витеза кулинарства.

`Art Battle` је интернационално такмичење у сликању уживо, које се одвија у 50 градова у свету ,а ми смо добили и првог победника на такмичењу одржаном у `Dorćol Platz`. Придружиће нам се са Жељком Васић, у име организатора овог атрактивног надметања, он је Филип Даћевац, сликар, боксер и фармацеут! У свом атељеу води школу сликања и има више од 50 деце свих узраста. Освојили су бројне награде у Чешкој, Русији и Србији. Филип слика оно што осећа да му је потребно, а највише воли експресионизам и апстракцију. Учествовао је на преко 30 изложби. На `Art Battle` је публици желео да пренесе своју урбану серију улица. 

И контрабасиста, композитор и педагог данас је у свом Нишу, где вечерас има концерт у Бановини, у друштву зграде Универзитета. `Графички колектив` отворио је врата своје нове галерије, ту свечаност прате и Мајска изложба графике, као и додела награде `Велики печат`. У салону Народног музеја у Зрењанину отворена је ретроспективна изложба слика ликовног уметника Виорела Флоре, поводом 70 година живота и 50 година уметничког рада. Часопис за савремену културу Војводине `Нова мисао` излази у новом формату и освеженом дизајну, управо је објављен 48. број. `Мексичка прича` је назив изложбе уметника Дејана Матића, која ће у Малој галерији УЛУПУДС-а бити отворена до 6. јула. Етно група `Праскозорје` имала је прошлог викенда гостовање у Бечу за памћење, о томе на прича Раде Арсић.

Фестивал музичке изузетности „Раванелијус" у Ћуприји ће бити одржан од 3. до 10. јула под слоганом „Заплови музиком", најавиће нам га директор Драган Ђорђевић. 11. међународно такмичење дувачких оркестара одржава се у Зрењанину под називом `Бегеј Фест`. Фотографије, односно фото алегорије Душанке Комненић скупљене су на једном месту, на изложби `Таласања- опуштања- кружење`, отвореној јуче у галерији `Сингидунум`. Проглашењем најбољих извођача у категорији обраде и извођењу традиционалних песама завшрен је међународни вокални етно фестивал младих- у категорији обрада титулу лауреата освојила је вокална радионица `Бистрик`, делимо радост са њиховом и нашом Биљом Крстић.

Комплетан аутор монографије `Наши дани` Радосалав Рале Миленковић игра је и даље пуном паром, иако ју је изводио 1833 пута, односно 38 година, од 17. маја 1984. године и тако прети да потисне дуговечност `Бубе у уху`. Изложба `Вернисаж-уметничка дела из збирки Музеја науке и технике` биће отворена у уторак у Галерији 51 овог здања на Дорћолу. Десети међународни фестивал фолклора Belgrade Award и национално такмичење фолклорних ансамбала Србије одржавају се до 7. јула у нашем главном граду. У оквиру програма `Лето на Чукарици`, Културни центар Чукарица је припремио бесплатне креативне радионице  за децу од 5 до 12 година. Изложба фотографија Катарине Брет под називом `Огледало` отворена је до 10. јула у Уметничкој галерији `Стара капетанија`.  После романа „А тако је добро почело" и „За сутра најављују коначно разведравање", стиже нова књига новинара и писца Бранка Росића - „Долазак матадора" .

 

`ArtLink фестивал`, ове године, у свом десетом издању, као део европске иницијативе Градови фестивали и са мотом Уметници за природу, одржава се од 25. јуна до 25. септембра на различитим локацијама у неколико градова у Србији и региону. Промоција новог броја часописа Књижевна фантастика биће одржана у понедељак, 4. јула, од 18 часова, у Клубу галерији `Полет` , током 8. Фестивала фантастичне књижевности „Арт-Анима". За крај сезоне 2021/2022 Опера и театар `Мадленијанум` у јулу организује мини турнеју једне од својих последњих драмских премијера, комедије Била Менхофа `Феликс и Дорис`, у режији Оље Ђорђевић. У Ћуприји, престоници музичких талената, од 3. до 10. јула одржава се трећи фестивал `Ravanelius`. Чућемо током емисије и одбојка, одбојкашке репрезентативце Србије који сутра, у недељу, путују у Пољску, на нови циклус Лиге нација, који се игра од 5. до 10. јула.

Музика и ове суботе- за све укусе, од седамдесетих година прошлог столећа, до актуелних хитова домаће и стране музичке сцене. У реализацији емисије учествују и Дарко Милосављевић, Жарко Бован, Катарина Епштајн и Весна Гемовић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво