Како функционише имунотерапија?

Имунотерапија представља нови облик лечења и нову наду за болеснике оболеле од карцинома.Најједноставније речено, ова врста терапија ђелује тако да „скине“ плашт невидљивости ћелијама канцера, те их онда изложи нашим имунолошким ћелијама, које их уништавају, прецизније говорећи „тренира“ имунолошки систем пацијента да се бори против ћелија рака. Нове, многи тврде револуционарне, терапије у борби против канцера, развијају се последњих година и до сада су објављени резултати великог броја истраживања о начину на који можемо да усмеримо наша бела крвна зрнца, пре свега подврсту белих крвних зрнаца, Т-лимфоците, да проналазе и уништавају малигне ћелије. О новим терапијама у борби против канцера за наш програм говори клинички фармаколог и професор Медицинског факултета у Београду др Радан Стојановић.

Немци се, ових дана, припремају за штедњу енергије, па је тако покренута национална кампања за уштеде, што је подстакнуто експлозијом цена енергената и неизвесношћу њиховог набављања из Русије. Министарство привреде Немачке је чак отворило посебан портал energievechsel.de, где информише грађане о различитим начинима за уштеду енергије који се лако могу применити у свакодневном животу. Детаљније о томе разговарамо са нашим дописником из Берлина, Ненадом Радичевићем.

Међународни дан борбе против насиља над старијим особама, који обележавамо данас, поново ће свима скренути пажња на овај проблем и важност деловања читавог друштва у борби за право на достојанствену старост.

Злостављање старијих је често скривено, потцењено и игнорисано и дуго се сматрало да је оно приватна ствар, али у савременом друштву ово је јавно - здравствени и социјални проблем који угрожава здравље старијих и крши њихова људска права. То је проблем који захтева и реаговање међународне заједнице па је 15. јун, као Дан борбе против насиља над старијима, увршћен у календар Уједињених нација. О овој теми говориће наша гошћа Надежда Сатарић, из Удружења, Амитy - снага пријатељства.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво