Олаф Шолц у Београду и Приштини

Немачки канцелар Олаф Шолц, током дводневне турнеје посетиће Приштину и Београд, а затим Северну Македонију, Грчку и Бугарску. У фокусу ће бити европска перспектива земаља Западног Балкана и допринос Немачке побољшању регионалне сарадње, као и превазилажењу билатералних блокада. Поред тога, кључна тема разговора биће, како је најављено у Берлину и заједничка реакција на рат у Украјини. О значају Шолцовог доласка и колико дуго ће званични Београд моћи да инсистира на политичкој и војној неутралности, разговарамо са Милованом Божиновићем, бившим амбасадором у Берлину и професором емеритусом Михајлом Црнобрњом бившим амбасадором Југославије у некадашњој Економској заједници.

Атина и Анкара, суседи и савезници у НАТО-у, имају традиционално лоше односе који су се задњих година погоршали због турских покушаја бушења нафте и гаса у источном Средоземљу. Од почетка сукоба у Украјини, Атина свакодневно прозива Турску због улазака њених борбених авиона у грчки ваздушни простор. Напетост је појачала недавна изјава Реџепа Тајипа Ердогана „да више не признаје премијера Кирјакоса Мицотакиса" оптужујући га да је током посете Сједињеним Америчким Државама покушао да блокира продају америчких борбених авиона Ф-16 Турској. О напетостима међу медитеранским комшијама, наш дописник из Атине, Мајда Шимунец.

Ко су прозјумери и зашто би могли да буду велика шанса за електроенергетски систем Србије. Реч је о физичким и правним лицима који су истовремено и произвођачи и потрошачи електричне енергије. Прописима је створена пословна клима за развој овог сектора. Тренутно у нашој земљи 21 домаћинство и два правна лица имају статус прозјумера електричне енергије.

Српска гастрономска понуда је од ове године у француском каталогу Го Мијо најбољих ресторана, винарија, посластичарница...Књига има преко 300 страна и биће водич страним туристима кроз нашу земљу. Тај престижни француски водич има традицију дугу 160 година у 25 земаља света, а нарочито је популаран у западној и централној Европи.


Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.   

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво