Раст српске приврде ове године 3,4 одсто, прогнозира Европска комисија

Председник Скупштине Ивица Дачић борави на Криту, где се одржава седница Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе. У разговору са председником тог тела Тинијем Коксом, Дачић је указао да би пријем Приштине у Савет Европе био у супротности са међународним правом, резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација и људским правима. Он је разговарао и са бившим премијером Грчке и известиоцем Комитета Савета Европе за политичка питања и демократију Јоргосом Папандреуом, који је рекао да ни 19 година после самита у Солуну није постигнут довољан напредак у евроинтеграцијама земаља региона.

Више од 260 украјинских војника напустило је опкољену челичану Азовстаљ у лучком граду Мариупољу. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће се према украјинским борцима, који су се предали у челичани Азовстаљ, поступати "у складу са међународним стандардима", што је гарантовао и председник Владимир Путин. Из Москве поручују да се Украјина фактички повукла из преговарачког процеса са Русијом и истичу да из Кијева није стигао никакав одговор на руски нацрт споразума из марта. Председник Украјине Володимир Зеленски разговарао је са немачким канцеларом Олафом Шолцом о рату и могућности увођења нових санкција Русији.

Министарка спољних послова Шведске Ан Линде потписала је пријаву за чланство те земље у НАТО-у. Истовремено, парламент Финске на данашњој седници одлучује о чланству те земље у НАТО Алијанси. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да прикључење Финске и Шведске НАТО-у вероватно неће много променити ствари јер те земље већ дуго учествују у војним вежбама Алијансе, као и друге неутралне земље. Русија је обавестила чланове Савета држава Балтичког мора да се повлачи из те међувладине организације, али да то неће утицати на њено присуство у том региону.

Српска привреда се прошле године опоравила и остварила раст бруто друштвеног производа од 7,4 одсто, објавила је Европска комисија у Пролећној економској прогнози за 2022-гу годину. У текућој години предвиђа се умеренији раст од 3,4 одсто, а у 2023-ој години  3,8 одсто. На раст највише утичу приватна потрошња и инвестиције. Неповољне околности и ризик изазива украјинска криза. Комисија прогнозира да ће инфлација у Србији достићи врхунац средином ове године да би се потом смањила током јесени.

Претње о постављеној експлозивној направи, јуче су стигле на 173 школске адресе, саопштило је Министарство просвете. Контрадиверзионе екипе МУП-а прегледају 88 школа, па су оне примениле онлајн наставу ради  континуитета наставно-образовног рада. У осталим школама, у којима је потврђено да су пријаве лажне, настава се одвија непосредно. Министар унутрашњих послова Александар Вулин поновио је да се против Србије води специјални рат у којем нису поштеђена ни деца и да наша земља озбиљно решава тај проблем.

Патријарх српски Порфирије и архиепископ македонски Стефан служиће у четвртак, 19-ог маја Литургију помирења у Храму светог Саве у Београду, а а саслуживаће архијереји обе цркве. Патријарх позива верни народ да у што већем броју присуствује Лутургији која почиње у девет часова. Сабор Српске Православне Цркве је прихватио статус најшире могуће унутрашње самосталности за македонску цркву, који јој је додељен још 1959-те године.

Млада фудбалска репрезентација Србије, играчи рођени 2005-те године, почиње учешће на Европском првенству у Израелу. У првом колу Групе Ц, играће против Белгије, а утакмица у Ришону почиње у 16 часова и 30 минута. У истој групи су и младе репрезентације Шпаније и Турске.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Ирена Јеловац и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво