Читај ми!

Припреме за државну матуру

У средњим школама у Србији почиње спровођење такозваног Другог пилотирања државне матуре коју би први пут требало да полажу ученици који ће средњу школу завршити 2023/24. године. Гимназијалци ће у наредна четири дана полагати испите из матерњег језика, математике, општеобразовних и стручних предмета, а после сваког теста попуњаваће и анонимни онлајн упитник, у коме треба искрено и отворено да одговарају на питања, а њихови одговори служе за евалуацију испита и као препоруке за даљи рад. Детаљније о овом процесу говориће нам гост јутарњег програма Грегор Мохорчич, вођа пројекта Државна матура Србије.

Један део емисије посветићемо и архитектури и планској изградњи. Наиме, у току је израда националне архитектонске стратегије за период до 2035. године. У прилогу ћемо чути како би она требало да изгледа, а слушаоце ћемо питати колико им је важна архитектура града и да ли се у нашој земљи гради плански или стихијски.

Говорићемо и о кампањи "Разговор који лечи" - пројекту који је покренула платформа за бесплатне здравствене консултације ДокТок. У питању је бесплатна психолошка подршка за све грађане Србије који осете потребу за тим.

Један део емисије посветићемо Данима науке и привреде који се организују од 2018. године са циљем да се гради и унапређује сарадња привреде са универзитетима, факултетима и научним институтима.

Најавићемо и програм "Добар глас донели, још бољи понели - усмена књижевност као нематеријалн културно наслеђе", који организује Етнографски музеј у Београду. Од саговорника из овог музеја сазнаћемо  зашто је усмена (народна) књижевност важна за нашу традицију и културу.

Као и сваког дана, преносимо вам најновије вести из земље, света и региона.

Уредник и водитељ Миша Стојиљковић

Пробудите се уз Радио Београд 1.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво