Огроман број заражених, бржи опоравак оболелих

У нашој земљи и даље је петоцифрени број заражених. Повећао се и број хоспитализованих, тренутно их је више од 3.100. Доминантан је омикрон сој који се брзо шири, али је и опоравак бржи, кажу стручњаци. Заражених има и међу децом предшколског и школског узраста, а позитивна на ковид је и једна беба од три дана. Врх таласа очекује се средином фебруара.

Током протекле недеље широм света регистрован је 21 милион нових случајева корона вируса, што је највећи недељни број новозаражених од почетка пандемије, саопштила је Светска здравствена организација. Како се наводи, број преминулих углавном је остао непромењен, и забележено је више од 50 хиљада смртних исхода, преноси АП.

Све више земаља, упркос великом броју заражених и хоспитализованих, ублажава мере и прелази на "живот са ковидом", као болешћу којом се може управљати. Аустрија у понедељак укида закључавање за невакцинисане, најавио је канцелар Карл Нехамер. Холандија отвара ресторане, барове и установе културе. Епидемиолошке мере укида и Данска. Истовремено, Светска здравствена отганизација саопштава да је током протекле недеље широм света регистрован 21 милион нових случајева корона вируса, што је највећи недељни број новозаражених од почетка пандемије.

Званични Кремљ саопштио је да би сваки потез Запада да уведе личне санкције руском председнику Владимиру Путину био политички деструктиван, али не и болан. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да политичари који говоре о потенцијалним личним санкцијама Путину немају довољно стручног знања о тој теми, преноси Ројтерс. Амерички председник Џозеф Бајден и шефица британске дипломатије Лиз Трас поручили су да не искључују увођење санкција Путину, ако Русија нападне Украјину.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес оштро је осудио оживљавање антисемитизма и поручио да је узнемирујуће одсуство сазнања о страдању у холокаусту. Гутерес је на он-лајн комеморацији жртвама нацистичког холокауста у Парк Ист синагоги у Њујорку, позвао људе широм света да "чврсто стану против мржње и нетрпељивости било где и свуда".

Снабдевање електричном и топлотном енергијом и гасом у Србији је стабилно и увоз струје од 11-тог децембра, када је без струје било више од 130 хиљада људи, варира између 15 и 20 одсто од укупне потрошње електричне енергије, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Рекла је да Србија увози електричну енергију, јер ЕПС још не може да производе довољне количине струје. Она је додала да се свакодневно анализира ситуација са угљем, да у томе учествују представници Министарства, Владе и стручњаци са факултета и да ће анализа показати шта је потребно урадити у наредном периоду, наводећи да очекује да ће цене струје и гаса наставити да расту.

У Нишу је потписан уговор о изградњи дела пута од Малчанске петље до Просека који ће Нишку бању спојити са ауто путем. Вредност пројекта је 3 милиона 215 хиљада евра, а извођач је фирма Трејс Србија. Према плану радови ће, зависно од временских прилика почети током фебруара, а рок за завршетак је крај септембра.

У бази "Југ" код Бујановца у току је интензивна обука припадника Војске Србије за реализацију задатака на обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом и контроли Копнене зоне безбедности. То је део припрема припадника Војске пре свега за спречавање илегалних прелазака, деловања екстремистичких група и организованог криминала.

Наставља се ватерполо Лига шампиона. Вечерас се у мечевима осмог кола састају Раднички из Крагујевца и Олимпијакос, односно Нови Београд и Барселонета.

Уредник и водитељ:  Мирослав Војводић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво