Читај ми!

Шта значи ендемска болест и може ли ковид 19 то да постане?

Констатација да би вирус корона могао да постане ендемска болест се све чешће може чути када је реч о потенцијалном крају пандемије. Неке европске земље већ праве оквирне планове за овакав развој догађаја, мада Светска здравствена организација и други званичници упозоравају да нисмо баш близу тога да се пандемија прогласи завршеном. Шта тачно означава термин ендемска болест и да ли је то уобичајен сценарио за вирусне епидемије? О томе разговарамо са вирусологом Надом Куљић Капуљица.

Убрзани темпо дигитализације, подстакнут пандемијом корона вирса, довео је до рекордног броја глобалних сајбер напада, упозорио је Светски економски форум у најновијем годишњем извештају. Посебно су опасни напади на инфраструктурне системе јер смањују могућност обављања основних јавних услуга, а трошкови у просеку износе 3,6 милиона америчких долара по инциденту. Како се борити против високотехнолошког криминала? Да ли је подједнако угрожена безбедност појединаца, приватних компанија али и системи државних институција од посебног значаја? То су нека од питања за Ивану Радоичић из компаније Security Academy.

Како препознати таленат у детету, и затим га усмерити и неговати на најбољи начин? Да ли је таленат једнак генијалности? Има мишљења да је свако дете талентовано у некој области, само тај таленат треба на време уочити и даље усмеравати, а први корак у раду са надаренима је њихово откривање у раним годинама. Јесу ли талентованој деци потребни прилагођени наставни планови и специјално образовање? Зашто се у САД води полемика око тога да су специјалне школе за таленте у суштини показатељ неједнаких шанси за све, па се чак предлаже и њихово укидање? Како пронаћи прави пут за развој што већег потенцијала и квалитета кроз школовање деце? О томе говори Никола Срзентић, руководилац Регионалног центра за таленте.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво