Читај ми!

Прича из прошлости: Чачак – рађање једног града

Како настаје град? Црква, школа, трг, па кафана, ред кућа, улице, раскрснице… онда парк, дрворед, иза угла пекара и мала продавница, нека река и мост, па градска кућа, обавезно музеј, библиотека, споменик, пијаца се подразумева, и још покоји бирцуз, и хотел са светлећом рекламом, можда Гранд, или тако некако.

И за све то треба времена, и труда кроз генерације, да све то настане, да се створи и изгради, смести на своје место. Наравно, најважнији су људи. Они граде, они праве гужву на пијаци, ходају улицама, станују у кућама, лумпују у кафанама, моле се у цркви - живе са градом. Живот у граду можемо да насликамо и звуковима. Чује се куцкање потпетица, звоњава трамваја, одјекује нечији смех, оглашава се звоно са торња цркве - јер тако шапућу градови, широм света.

Настајали су полако и дуго, сви ти градови, добили су свој дух, атмосферу, специфичну визуру, препознатљиве грађевине. Ето тако је то било и у Чачку. Тамо смо забележиле причу о градском животу у старим временима. Причу о томе ко је и када све дошао и дао велики замах у стварању града, ко је саградио први хотел, донео први клавир и балску хаљину. Како је изграђена гимназија, и отворена апотека, биоскоп, и све горепоменуто.

Ако очекујете патину прошлости у овој причи, нема је баш много, њу смо рашчистили бистрим гласом и лепом, питком причом наше саговорнице, етнолога, Снешане Шапоњић Ашанин, музејским саветником у Народном музеју у Чачку. Упознајте један град у нашој причи. Забележиле су је Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Насловна страна: град Чачак (www.cacak.org.rs)

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво