Читај ми!

Забавник

После огромног успеха на Париском салону 1882. године са „Великом Изом“, сликар Влахо Буковац добио је позив са српског Двора да дође у Београд и наслика портрет краљице Наталије. И Буковац је кренуо пут српске престонице у којој ће провести 40 незаборавних дана, најлепших у његовом животу. О њима је писао у својим мемоарима „Мој живот“.  

Први сусрет краљице Наталије и Влаха Буковца почео је симпатичном згодом која се дуго препричавала. Када је послужен слатким, не знајући да треба да узме само залогај или два и потом кашичицу да одложи у чашу с водом, Буковац је, не желећи да увреди домаћицу, мисло да треба да поједе целу чинијицу слатка, па му је припала мука. Краљица Наталија је неспоразум вешто изгладила и дискретно му објаснила какви су наши обичаји при служењу, па је даље разговор текао у лепом расположењу.

Догађај месеца августа 1967. у Београду и шире, био је концерт италијанске певачке звезде Рите Павоне на Ташмајдану. Тиме се бавио и Џубокс у свом септембарском броју на другој страни афирмативно-информативно, и кроз Крцков коментар - сасвим негативно.

Рита Павоне је наступила на београдском Ташмајдану 1. августа 1967. године, предгрупа су јој биле домаће "Елипсе", Крцко у свом коментару помиње и словеначку певачицу Аленку Пинтерич, а у публици је било 13 хиљада људи. Међу онима који су италијанску певачицу сачекали на аеродрому, био је и новинар Џубокса, који је, као и остали, приметио да од тренутка кад је држећи у рукама плишаног лавића, изашла из ЈАТ-ове Каравеле, па све до одласка, сви погледи били су упрти у малу Риту и сви су једнодушно морали признати да се љупка и пегава "Шаргарепа" претворила у зрелу девојку. Сенке које су прелазиле њеним лицем одавале су узбуђње, а не каприц. Није више било оних љупких детињарија којима је очаравала околину. Мада, њену нову озбиљност, многи су, с разлогомј приписали недавним узбуђењима којима је била изложена у својој земљи, и то због љубави.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво