Читај ми!

Све више држављана Србије враћа се у домовину

Ових дана у Србије бележи се рекордан број заражених корона вирусом од почетка пандемије. Поред заражених има и одређен број пацијената, којима је за одређене интервенције неопходна крв. За нама су празници када је уобичајено да се смањују залихе крви, тако да ће о тренутној ситуацији за наш програм говорити Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије.

Према резултатима истраживања које је спровео програм УН за развој, у Србију се од октобра 2020. до октобра 2021. године вратило 92.300 грађана. Да ли се може очекивати овакав тренд и у овој години и који су мотиви наших грађана за повратак разговарамо са Александром Јаковљевићем из Тачке повратка. Уједно ово ће бити тема и нашег данашњег питања јутра.

Пре два дана приликом одвајања и пада облоге вентилације објекта на пијаци у згради Старог Меркатора у Београду, повредјене су четири жене које су радиле у овом објекту. Од Јелене Николић из Градских пијаца сазнаћемо у каквом су здравственом стању и који су даљи кораци које ће предузети ово јавно комунално предузеће, како би се избегле нежељене ситуације у будућности.

Један број ромске деце у Београду је, из различитих разлога, приморано да раде и да живе на улици, што их спречава да редовно похађају школу. Привилегије које друга деца имају, попут биоскопа, спортских тренинга и других забавних активности, су ван њиховог домашаја. Троје некадашњих школских другова из Филолошке гимназије у Београду, који тренутно живе у Француској, Швајцарској и Норвешкој, осмисло је пројекат Спектива, који ће укључити око 30 деце школског узраста, корисника услуга београдског Свратишта за децу, која ће током два месеца имати прилику да посете музеје, биоскопе, али и да прате специјално креиране радионице програмирања и електронике.

Крајрем прошле године Радио Београд 2 расписао је конкурс за награду Никола Милошевић за најбољу књигу из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије. Наш саговорник тим поводом је Ранко Стојиловић, уредник културног деска Радио Београда 2.

Пиротски ћилим иако спада у традиционалне производе и данас је актуелан, интригантан и веома тражен. Постоји иницијатива да се кандидује за Унескову листу светске културне баштине - што одавно заслужује. Друга страна медаље показује да је у Ћилимграду све мање ћилимарки, што може да доведе у питање опстанак једног од најпознатијих и најцењенијих Српских традиционалних производа.

Уредник и водитељ Биљана Шујдовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво