Читај ми!

"Спајкинг"  - "неко ми је ставио дрогу у пиће"

Због ширења нове мутације коронавируса Кина је одлучила да затвори три десетомилионска града који су и главни логистички центри. То ће, по свој прилици, поново довести до озбиљног поремећаја у ланцу снабдевања. Светске билансе нарушило је и то што је та земља откупила скоро половину залиха хране. Зашто Кина предузима овакве мере и какве би могле бити последице по светску привреду? Одговоре тражимо у разговору са професорком Факултета политичких наука, Драганом Митровић.

Осим актуелног корона вируса, планетом већ годинама влада још једна, ништа мање опасна пандемија, а то је масовна злоупотреба синтетичких дрога. У нашој земљи поново је присутна такозвана дрога за силовање која нема ни укус ни мирис и готово је немогуће осетити је у пићу. О томе како да је препознамо и које су последице које „спајкинг" оставља сазнаћемо од др Диане Ракетић, директорке Специјалне болнице у Драјзеровој.

Широј јавности је познато да у Норвешкој постоји складиште биљних врста из целог света како би се сачувале у случају глобалних катастрофа и климатских промена. На том пројекту радили су и наши научници и депоновали 96 српских најзначајнијих сорти житарица. Мање је познато да постоје банке семена и на локалном нивоу. Једна таква основана је пре три године у Мионици, а сад припрема терен и за друге. Еколошки покрет "Оквир живота" расписао је конкурс за оснивање локалних банака семена и тим поводом саговорница нам је Ивана Петровић.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво