Читај ми!

Ако једном видиш Марију

Стварно, ако једном у граду налетите на лепу девојку у црно-белој тренерци, не пропустите да јој честитате на успесима које постигла у својим младим годинама. Званично, најбоља је представница рвачког клуба Партизан у категорији дама за 2021. годину, друштво међу најбољима јој је правио колега Алекса Ерски. Марија Игњатовић је од оних младих људи који су апсолутно пронашли себе у спорту, о томе сведоче и остварени резултати. Стандардна је репрезентативка Србије, шампионка државе, претходно освајач ласкавог признања најбоље и у разним јуниорским категоријама. Баш добар разлог да је боље упознамо и њен спорт препоручимо и другим љубитељима борилачких вештина

Дувају ли коначно неки нови ветрови на Карабурми и хоће ли скоро `романтичари` заиста да се врате стазама успеха, да поново буду уз најбоље? ОФК Београд је клуб кога сви рођени Београђани, па и многи од оних који су доцније дошли у главни град, апсолутно сматрају својим и некако је већ годинама, свим таквима нека `тиха патња` када морају да траже плаво-беле на лигашким табелама неколико рангова испод Супер лиге. Ову зимску паузу ОФК Београд дочекао је на челу Српске лиге Београд и како кажу у клубу, даће све од себе да већ догодине буду у Првој лиги Србије, па ће онда ићи даље. Тренер ОФК Београда Горан Лазаревић по ко зна који пут је на клупи свог омиљеног клуба, овога пута дошао је да доврши започет посао, о томе слушајте током поподнева на програму Радио Београда 1.

Захваљујући од срца онима који данас долазе уживо долазе у нашу емисију, нећемо заборавити ни оне који из оправданих разлога то не могу да учине. На пример, нови-стари селектор одбојкашке репрезентације Србије Игор Колаковић налази се у Пољској, али нам то није сметало да с њим посредством телефона попричамо о повратку на клупу државног тима и визијама које има на овој одговорној функцији, свима је јасно да није лако тренирати ниједну селекцију Србије- увек се тражи највише, без медаља као да ниси ни радио. Колаковић је актуелни тренер Варте Завјерчеа, он ће предводити `орлове` до Олимпијских игара у Паризу 2024. године. Подсетимо, Колаковић је већ на том месту био од 2006. до 2014. године, претходно је три године био асистент тадашњег селектора Љубе Травице. За 11 година колико је провео у нашој најбољој селекцији, освојио је 12 медаља, од чега као селектор осам. Колаковић се радује повратку у репрезентацију, одговорно прихвата улогу и обећава жесток рад, како би наша селекција остварила запажен резултат на највећој смотри планете.

Селектор рукометаша Србије Тони Ђерона био је задовољан после прве победе на старту Европског првенства у Сегедину. Ђерона је истакао да су "орлови" коначно могли да се концентришу на рукомет, након тешког периода у којем је коронавирус осакатио екипу. У тим се, после прележаног вируса, враћа Вања Илић, питање је само хоће ли играти од првог минута у другом дуелу нашег државног тима, са селекцијом Хрватске. У првом мечу, подсетимо. Србија је убедљиво била боља од Украјине и савладала је резултатом 31:23. У извештају нашег новинара Дејана Николића, чућемо изјаве наших репрезентативаца, као и стручне коментаре рукометних тренера- Александра Брковића, шефа стручног штаба кадетске репрезентације Србије, као и Зорана Валдевита. Све то уочи вечерашње утакмице са Хрватском, селекцијом која је такође добро `начета` пандемијом корона вируса.

Нова књига прича ''Синкопа'' књижевнице и новинарке Бранке Селаковић отвара питања о комплексним темама са којима се свакодневно сусрећемо. Анализирајући отуђеност, страх, идентитет, партнерске односе, родитељство као главне теме, ауторка се дотакла и свеопште слике друштва и наслеђа који кроје судбину јунака и јунакиња. Смештене у различитим географским и историјским контекстима, приче реконструишу животе људи из различитих социјалних слојева... Књига је привукла велику пажњу у дијаспори, посебно у Америци где је смештена радња неколико прича. И тематски ауторка анализира емиграцију и носталгију. У оквиру европског пројекта Balkans Reading организације Traduki, Бранка Селаковић је за овај рукопис добила стипендију и том приликом је као резидент боравила у Скопљу, стога у књизи постоји и неколико прича чија радња је повезана са овим градом и његовим уметницима.

Јасно је као дан да ћемо говорити и о актуелној ситуацији везаној за Новака Ђоковића, већ много дана то је централна вест у већини светских медија. Нећемо, међутим, прескочити ни дешавања из домена поп културе, из јавног и уметничког живота. Има их- истина- нешто мање у ово време појачаног вируса, али довољно да имамо шта да вам препоручимо. Библиотека града Београда у читаоници Одељења уметности свечано је обележила 91. рођендан и традиционално доделила награде "Марија Илић Агапова", "Глигорије Возаровић" и "Читалац године".Крајем прошле године објављен је 46. број `Пиротског зборника`. Захваљујући Министарству културе и Народној библиотеци Србије, мајданпечка библиотека је постојећи књижни фонд увећала за 600 нових наслова. Премијером представе "Дон Жуан се враћа из рата", коју по тексту Едена фон Хорвата режира Ирфан Менсур, једино професионално позориште на истоку Србије "Зоран Радмиловић" из Зајечара обележиће 2. фебруара дан позоришта и наставити успешну 2021. у којој је било седам премијера. Прва нова представа која очекује публику у 2022. години у Опери и Театру `Мадленијанум` је премијера обнове драме `Велики Гетсби`, коју је по легендарном Фицџералдовом роману написао Христо Бојчев.

Часопис за културу „Мокрањац" задржао је статус научног и у нови, 23. број, био је посвећен програмима 55. „Мокрањчевих дана". Уметник Стеван Субић представља се својим радовима у галерији `АЛУЗ` у Зрењанину, изложба траје до 31. јануара. У понедељак, 17. јануара у Малом салону Народног музеја у Зрењанину биће отворена изложба графила под називом `Фосилизација`, аутора професора Бранимира Карановића. Самостална изложба уметника Константиноса Пателиса Милићевића, под називом "Нигде одређено", прва је поставка у новој, 57. излагачкој сезони Галерије Дома омладине Београда. Андреј Бјелић припада генерацији младих уметника, вечерас се представља својом самосталном изложбом. Поставка слика „Фрагменти земље хумске", требињског уметника Сава Рупића, у организацији `Галерије 73` и Архива Војводине, отворена је у Архиву Војводине у Новом Саду. Јануарске изложбе представљене су у Културном центру Београду, међу њима и она са интересантним радовима наше саговорнице Милице Мрвић.

И о бројним другим стварима и догађајима причаћемо овог суботњег поподнева, све то уз шлаг од старих добрих шлагера и део актуелне музичке понуде са топ листа у земљи и свету. Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће нас новим предлогом јеловника за недељни ручак, Биће и бесплатних улазница за поштоване слушаоце који би волели да испрате део позоришног репретоара у Београду. У реализацији емисије учествују и Аца Костић, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво