Читај ми!

Убрзана процедура за извоз јабука у Русију

Претходних месеци извоз јабука на руско тржиште , где одлазе највеће количине рода, био је отежан. Руска фитосанитарна служба, која је до недавно контролисала сваки камион, сада је ублажила мере, што отвара могућност да се извоз убрза. У Удружењу воћара “Чачанска јабука” из Доње Трепче очекују да ће на пролеће успети да извезу све залихе јабука које су у одговарајућој хладњачи. Директор тог Удружења Небојша Јовановић каже, међутим, да је проблем што су трошкови чувања плодова порасли, а откупне цене јабука су ниже него претходних година, што ће утицати на коначне билансе . Он истиче и да ће ова година бити изазовна за произвођаче јер су цене ђубрива, пестицида и нафтних деривата значајно порасле.

Због високе цене сточне хране, коју не прати и одговарајућа цена млека, све више произвођача одустаје од млечног говедарства. Да је та производња неисплатива Симо Ковачевић из Сусека, код Беочина, схватио је још пре шест година . Тада је распродао краве, набавио козе и почео да се бави производњом сира. И није се покајао. Сада има фарму са стотинак грла која су готово целе године на испаши на сеоском пашњаку , а дневно у мини млекари преради око 100 литара козјег млека. Ковачевић каже да му није циљ да повећава производњу него да буде препознатљив на тржишту.

Производња рена је исплатива, али захтева доста физичког рада, а раднике је све теже пронаћи, каже Гордана Андрејић чија је породица један од водећих произвођача рена у Србији. Продају га у свежем стању, али и прерађеног, највише на београдском тржишту, мада од појаве короне потражња за реном расте и у другим деловима земље.

У емисији "Недељом за село" говоримо и о производима са заштићеним географским пореклом који, захваљујући специфичним својствима, имају бољи прођу на тржишту и доносе већу зараду. Међутим, пут до добијања ознаке заштићеног географског порекла није једноставан ни у Србији, ни у земљама Европске уније.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Први програм Радио Београда, недеља, 08.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво