Читај ми!

Сећање на жртве рације у Чуругу

Прошло је 80 година од почетка злогласне Рације. У јануару 1942.године, мађарски фашисти су убили, и под лед Дунава и Тисе бацили, више од четири и по хиљаде Срба, Јевреја и Рома. Рација је почела у Шајкашкој области, односно Жабљу и Чуругу, где је одржан помен жртвама.

Јармила Чинчурак из Савиног села код Врбаса и Милан Симић из Београда понели су титулу најхуманијих људи у прошлој години. Они су донирали кожу девојчици Кристини која је задобила тешке опекотине после струјног удара у ромском насељу на Чукарици.

Влада Чешке и организација „Нова школа" реализују пројекат учења ромског језика у млађој ромској популацији. Циљ је очување овог језика који је према УНЕСЦО листи међу оним језицима којима прети непосредна опасност од нестајања.


Уредник емисије је Бранко Ђурић.

svetroma@rts.rs 

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво