Читај ми!

Срећан Бадњи дан!

За вернике који славе по Јулијанском календару данас је Бадњи дан. Бадњак је код нас стари народни обичај, док је кићење јелке дошло тек касније, негде у 19. веку. Обичај је да се на данашњи дан у кућу унесе бадњак, односно грана храста, који је код Словена одувек био свето дрво. Храст је дрво словенског бога Перуна, али и дрво Зевса и Јупитера. Обичај одласка у шуму по бадњак није својствен само нашем народу. Код Француза је био обичај да деда и унук, на Бадњи дан, оду по грану неког плодоносног дрвета (шљива, трешња, маслина) и унесу га у кућу. О симболици Бадњег дана говори етнолог Саша Срећковић.

Многе домаћице већ данас ће умесити чесницу. У зависности од дела земље и обичаја, спремају се слана или слатка чесница. У оба случаја обавезан је новчић за просперитет. Ломљење чеснице је највеселији обичај у породици јер сви нестрпљиво ишчекују да ли су баш они узели парче у којем је новчић. Годинама у назад, у Београду је Унија приватних пекара организовала ломљење чеснице. Хоћемо ли и ове године ломити заједно чесницу сазнаћемо од Зорана Пралице, председника Уније.

За нама је остала још једна година кризе изазване пандемијом. Међутим, ао што то често бива, криза у нама пробуди и жељу да помогнемо онима којима је теже него нама самима. Због тога је и током протекле године абележен значајан број донација и хуманитарних акција, а највише их је
било у областима здравства, смањења сиромаштва и образовања, показују одаци Фондације Каталист.

Док хватамо дан нутрициониста Милка Раичевић даће нам пар савета како а уживамо у празничној трпези, а да не претерамо.

Са вама од 6.30 Николина Миљковић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво