Вечерас на балу

По свему судећи, први јавни бал у Београду одржан је у здању Ђумрукане, царинарнице на Сави, и то 1841. године. Приредио га је кнез Михаило, а сем угледних Београђана позвани су били војни команданти Варадина и Темишвара, генерали из Панчева и Митровице и господа из Прека.

Наравно, чим су балови почели "на квантум" да се приређују, одмах се у Београду појавио и први учитељ играња. Звао се Фридрих Голдхам, "академски уметник играња и танцмајстор код више царско краљевских аустријских регименти".

Временом су балови промућурним кафеџијама постали уносан, повремено, допунски посао. Уочивши то, општина је закључила да би могла и она од балова стећи какву ползу, на увесељење и добробит варошана. Тако је дала први Светосавски бал, 1860. године. Како је приређен у корист сиротиње покровитељи су били кнез Михаило и кнегиња Јулија.

Вечерас смо, на балу.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво