Електроника на текстилу – у служби здравља

Маску за заштиту од короне, у коју су уграђени сензори, помоћу којих ће корисник сам моћи да прати параметре битне за своје здравствено стање, изумео је тим наших научника на челу са професором Факултета техничких наука у Новом Саду Гораном Стојановићем. Овај пројекат представља иновативно решење у примени електронике на текстилу, а заштитне маске које су произвели, нуде низ могућности важних за дијагностику здравља човека. Први пут у свету су, на маскама које користимо за заштиту од ширења вируса, извезени сензори који могу да детектују из нашег даха, на пример капацитет наших плућа, или температуру из даха и тела, као и постојање различитих бактерија које иначе детектујемо из даха, као што је на пример хелико бактерија. О томе разговарамо са професором Гораном Стојановићем.

"Burnout " или хронични стрес на послу, од следеће године ће бити уврштен међу званичне здравствене дијагнозе. Светска здравствена организација га је унела у 11. издање приручника Међународне класификације болести, а државе чланице СЗО, међу којима је и Србија, требало би да почну да га примењују у здравственим установама од 1. јануара. Када би у нашој земљи „синдром сагоревања на послу" могао да буде званично признат као повод за боловање уз одређену терапију? Који су његови симптоми и ко је у највећем ризику, то су нека од питања за професора Медицинског факултета Петра Булата, специјалисту медицине рада.

Центар за примењену музику, уз подршку Музеја науке и технике и Завода за проучавање културног развитка, покренуо је пилот пројекат истраживања употребе оригиналне примењене музике у музејима и галеријама, и њен утицај на посетиоце. „Примењена музика за музеје: Случај музеја науке и технике у Београду", назив је овог научно-уметничког пројекта, а реч је о развоју под-жанра примењене музике кроз компоновање за сталну поставку Музеја науке и технике у Београду. Причу о томе је забележила Ружица Зоркић Радичевић.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво