Гогољеве приче

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевник Дејан Симоновић. Он говори о књизи прича Николаја Васиљевича Гогоља. Са појавом Гогоља на литерарној сцени у Русији престаје период имитирања западне књижевности, а започиње правац који ће критичари касније назвати руским реализамом. Он је на светлост дана извукао ликове одбачених, обичних, несрећних, маргиналних људи, али и афирмисао хумор, гротеску, иронију и фантастику.

Гогољево дело утицало је на читаву серију врхунских писаца, међу којима су најважнији Достојевски, који је најдоследније наставио са промовисањем малих људи, понижених и увређених, као главних јунака, и Кафка, који је своје приче темељио на апсурдном, гротескном и бизарном. Истичући утицај Гогољевих дела на писце реализма, Достојевски је наводно рекао: „Сви смо ми изашли из Гогољевог Шињела". Гогољ је утицао на књижевни рад Бранислава Нушића, Милована Глишића, Стевана Сремца... 

Наша саговорник говори о томе шта му Гогољеве приче значе, шта је у њима занимљиво и вредно, и зашто посебну пажњу треба посветити причама''Нос'', Шињел'' и ''Лудакови записи''. Дејан Симоновић каже да је Гогољ је писац језе, јер је је његов хумор увек спојен са страхом и горчином. Он сматра да Гогољев хумор није од оних где се ми грохотом смејемо, и који доноси растерећење, него нас тај хумор растужује, узнемирује нас и тера да се запитамо над својом друштвеном и егзистенцијалном ситуацијом.

Дејан Симоновић je објавио романе:  ''Неодољива драж позива'', ''Кројач из Улма'',  ''Заклон'', ''Приказа'' и ''Беспосличари'', као и збирке прича: ''Растројства'' и ''Безглаво''. У књижевној периодици објављивао је приче и есеје. Аутор је изведених радио драма: ''Освит'', ''Жртва'' и ''Плаћеници''. За драму "Матрози" добио је прву награду на конкурсу Радио Београда за оригиналну радио-драму. Био је уредник у Књижевној речи и Књижевном магазину, као и уредник трибинског програма Српског књижевног друштва у периоду 2013-2018. Тренутно је секретар Српског књижевног друштва.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]