125 година од рођења Саве Шумановића

Сликари говоре о Савином сликарству

Радио Београд 1 у оквиру своје емисије" Код два бела голуба" обележава јубилеј 125 година од рођења Саве Шумановића. У вечерашњој емисији три наша савремена сликара, Бисерка Петровић, Зоран Велимановић и Саша Марјановић, говоре о Сави Шумановићу и о његовом стваралаштву. Биће речи о животу и школовању Саве Шумановића, о његовом боравку у Паризу и учењу код Андре Лота, о повратку у Шид и пејзажима шидских предела који су тада настали, као и о сликаревом стилу који је он тада развио и који је сам назвао стилом ''како знам и умем''. Сликари говоре о томе како виде и осећају Савино сликарство, о композицији његових слика, и о томе шта им је као ствараоцима значио сусрет са делима Саве Шумановића. Чућемо које стваралачке фазе Саве Шумановића су њима најзанимљивије, као и то које су Савине слике њима лично најближе.

Бисерка Петровић је дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 2004. Магистрирала је визуелне уметности на Ликовној академији у Фиренци, под менторством проф. Доменика Виђана. Живела је у Фиренци од 2005. до 2015, предајући сликарство на Akademia del Điljo, и радећи у уметничкој радионици у Музеју Palaco Stroci. У Пољској је 2016. сликала ''С љубављу, Винсент'', први дугометражни филм у историји светске кинематографије сликан уљем на платну, који је добио тридесетак фестивалских награда и био кандидат за Оскара.

Зоран Велимановић је сликар и вајар. Једно време живео је у Паризу. Специјализовао се за сликање уља и скулптуру у различитим медијима укључујући метал, кости, дрво, кожу, косу и смолу, али и живе организме. Његова тродимензионална дела припадају ономе што се данас описује као нова скулптура и веома су у духу Арте повера и Алтермодерне. Велимановићева лична уметничка пракса довела је до тога да је његово дело стекло репутацију реске критике савременог глобализованог друштва и савремене уметничке сцене.

Саша Марјановић је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Гордана Николића, где је и магистрирао 2009. године. Радови Саше Марјановића у знаку су константног преиспитивања односа које друштво има према појединцу, и односа појединца према самом себи у његовом социјалном и породичном окружењу. Призивање слика детињства, оживљавање детињег погледа на свет и његово поређење са погледом одраслог човека, постављање питања која се тичу човековог идентитета - неки су од елемената његовог уметничког рада.

Аутор емисије: Војислав Карановић

Музички уредник: Радмила Дујаковић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво