Читај ми!

О чему ће се гласати 16. јануара на референдуму

Измене Устава о којима ће се грађани изјашњавати на референдуму 16. јануара тичу се правосуђа- избора судија и тужилаца, које треба да омогуће независност судства. Референдумско питање ће гласити“Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?“. Грађани ће у јануару одговарати са уобичајеним - „ Да “ или “НЕ”. Усвојени акт о промени Устава Републике Србије предвиђа да судије више неће бити биране у Народној Скупштини, већ ће то увек чинити Високи савет судства.

Укида се пробни мандат судија на три године, што је сматрано једним од највећих недостатака важећег Устава.

У области јавног тужилаштва предвиђене су две промене- неће више бити заменика јавних тужилаца. Неће ни, као до сада, јавне тужиоце бирати Скупштина на предлог Владе, већ ће то чинити Високи савет тужилаца.

Да ли ће измене Устава донети помаке у јачању владавине права? Гост емисије је др Владан Петров, професор Правног факултета у Београду, судија Уставног суда Србије, члан Венецијанске комисије и члан радне групе за израду Акта о промени Устава.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво