Читај ми!

Нове мере за стари проблем - може ли се зауставити пад броја становника?

За прво дете 300 хиљада динара, бесповратно учешће у износу од 10 до 20 хиљада евра за куповину стана који ће се водити на мајку, олакшице за родитеље који студирају – укратко то су нове мере којима држава намерава да стимулише рађање. Колико је проблем смањења популације озбиљан говоре упоредни податци. 1954.године у Србије је рођено 152 000 беба, 2004.- 78 000 а до октобра ове године рођено је нешто више од 50 хиљада беба. Упоредо са негативним трендовима у рађању одвија се и процес старења становништва. Већ сада сваки пети становник Србије старији је од 65 година.

Могу ли нове мере које држава предузима да ублаже негативне трендове? Који су узроци и шта ће бити последице смањења популације у Србији и у осталим европским земљама? Шта о популационим трендовима пише у најновијем Извештају о људском развоју Уједињених нација?

Гост емисје је доц.др Драган Станојевић, социолог са Филозофског факултета.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво