Читај ми!

Шампиони са Бањице

Емисија `Време спорта и разоноде` препознатљива је по томе што свој простор, с највећим задовољством, препушта младим бисерима српског спорта, онима за које искрено верује да би једног дана могли да начине велику ствар за себе и нашу земљу. Данас нам у госте долазе сестра и брат Ајдуковић, Весна и Димитрије, млади чланови теквондо клуба Бањица. Весна се пре неколико дана вратила са Балканског првенства одржаног у Букурешту, где је освојила бронзану медаљу, док је Димитрије прошлог месеца на Европском јуниорском шампионату у Сарајеву такође освојио бронзу. Близаници Ајдуковић, рођени 2005 године, у ТК Бањица вежбају од својих девете година и од самог старта су одавали утисак да це се пронаци у овом спорту, докази су уследили веома брзо. Димитрије је први пионир који је, са својих 10 година, за Србију донео златну медаљу са првог званицног европског такмицења за пионире, на истом туриниру је и његова сестра Весна такође освојила медаљу - бронзану. Данас ћемо их мало боље упознати, у нади да ћемо већ ускоро за њих навијати и радовати се њиховим успесима на неким Олимпијским играма и другим великим такмичењима широм света. Са младим, талентованим спортистима у студију ће бити и председник теквондо клуба Бањица Небојша Ракић.

Иако је већ раније до нас стигао глас да је тешко болестан, врло нас је, као и све љубитеље фудбала. погодила вест о одласку велемајстора спорта Момчила Вукотића. Случај је хтео да баш данас у емисији представљамо једну интересантну књигу о црно-белима, чији је један од највећих асова у историји био популарни Моца, џентлмен у копачкама и ван њих. Књига "Како смо стварали фудбал" ( у поднаслову: `Прича о 11 играча Партизана и једном тренеру који су заувек променили историју ове игре`), по мишљењу аутора, на један нови начин говори о фудбалском клубу Партизан. А један од аутора је Марко Јеринић /1989/, момак који је завршио основне студије на Факултету политичких наука у Београду, док тренутно приводи крају мастер из Социјалне информатике на Факултети за дружбене веде (Факултет друштвених наука) у Љубљани., док је други, Филип Јеринић /1994/ пре ове књиге, као коаутор са Иваном Ловрићем, написао и дело "Црно-бела идеологија", које је скренуло пажњу љубитеља Партизана и спорта у Србији. Важно је да напоменути и да један евро од сваке продате књиге иде у хуманитарне сврхе и биће уплаћен за лечење некадашњег голмана црно-белих Радована Радаковића, који се бори против опаке болести, коју ће,- верујемо и надамо се- успети да савлада.

Међународни клуб жена (МКЖ) из Београда је поново осмислио креативни начин да прикупи средства како би помогао осетљивој популацији у Србији. То је, иначе, регистрована, непрофитна, невладина организација, која броји близу сто чланица из више од тридесет држава. Чланице су супруге дипломата у Београду, и супруге представника страних фирми у нашој земљи. Циљ Клуба је да промовише пријатељство и солидарност међу женама, да им помогне да се адаптирају на окржење у новој привременој домовини, као и да боље упознају обичаје и културу земље домаћина. Један од важних циљева је и да допринесу хуманитарним и филантропским акцијама. О најновијој акцији овог удружења, причаће нам испред микрофона Радио Београда 1 Леа Кумер.

Тениска репрезентација Србије, нажалост, застала је у полуфиналу овогодишњег Дејвис купа, јер Новак Ђоковић није могао, по правилима, да игра баш све мечеве за наш државни тим, а очигледно да се њему највише играло од целог нашег државног тима, нико други није забележио победу у важним мечевима са Немачком и Хрватском. Искрени комплименти за најбољег играча света, који је ко зна који пут показо на делу колико воли своју државу и свој народ! Рукометашице Србије победиле су на старту Светског првенства селекцију Пољске и готово обезбедиле одлазак у наредни круг такмичења. Црвена звезда је неочекивано убедљиво и сигурно савладала екипу Зенита у Санкт Петербургу у оквиру Лиге шампиона. Од данас до уторка игра се редовно коло Супер лиге Србије, саговорник нашем Милану Биговићу у најави кола биће фудбалски тренер Ненад Ванић.

И данас, као и сваке суботе, издвајамо интересантне догађаје из света културе, јавног и уметничког живота. Премијером представе `Каштел на језеру`, Народно позориште у Сомбору обележава 139 година постојања, за који дан стиже још једна премијера. Горан Минић, новинар из Бруса, уз Станишу Пршића, покренуо је акцију за помоћ самохраном оцу Марку Дубовцу из Криве Реке, родитељу троје деце, којима је недавно пожар уништио кров над главом и топли породични дом. Новосадска новогодишња ноћ протећи ће у знаку славног научника и театра, јер ће тада бити изведена представа `Тесла изуметник`, рађена по мотивима романа Владимира Пиштала, у режији Небојше Брадића. Институт за истраживање и развој у хуманитарним делатностима промовише нову књигу градских прича ауторке Слађане Белко- `Креденац пун уздаха`, и то данас од 18 часова у Центру лепих уметности `Гварнеријус`. Опера и Театар `Мадленијанум` 9. децембра представља премијеру представе `Феликс и Дорис`, америчког писца Била Менкофа, у режији Оливере Ђорђевић.

`Камиј Сен Санс, 100 година после`- назив је концерта који ће сутра пре подне бити изведен на сцени Коларчеве задужбине. Најављујемо треће издање `Ангажман Феста`, фестивала едукативних представа за децу и младе, уз питање- колико добро познајете људе око себе ? Отворен је легат са изложбом примабалерине Иванке Лукатели у оквиру Удружења `Адлигат`. Београд ће наредне године бити домаћин Европског шампионата за јуниоре, о томе нам прича Радомир Јововић, председник Управног одбора Бадминтон савеза Србије. У новоотвореној галерији `Нар` у Земуну у току је изложба радова Зорице Тасић, под називом `Празник графике`.

`Спектакл и његов двојник`- тако се зове изложба Јелене Аранђеловић у `Галерији 73` на Бановом брду. `Алпе Адрија` и `Чука Фест` организују концерт за љубитеље рок звука под називом `No Compromis`, данас у 17 часова. Дуго очекивана `Гитаријада` одржава се у Зрењанину. Изложба `...на крају тунела` отворена је у уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну.. Самостална изложба `Свети Срби`, реномираног иконописца Јелене Хинић, представљена је синоћ у Ранчићевој кући у Гроцкој. У току је још један `БУНТ` фестивал, потрајаће до краја године. И нешто за љубитеље пецања: трећи меморијални турнир у вараличарењу одвија се данас у Доњем Милановцу.

Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће нас и у првој децембарској емисији предлогом јеловника за недељни ручак. Слушаћемо и старе добре рефрене, у пријатној атмосфери, уз позитивне вибрације које размењујемо са нашим слуашоцима, због којих овај породични магазин постоји безмало 62 године. У реализацији ове емисије данас учествују и Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво