Плућне болести у порасту

По обољевању од рака плућа Србија заузима 18. место у Европи, међутим по смртности смо на неславном 2. месту. То је један од разлога за покретање програма за рано откривање ове врсте карцинома. Пројекат, први овакве врсте међу земљама Западног Балкана, спроводи Институт за плућне болести Војводине и то у време пандемије корона вирусом. Саговорник нам је др Горан Стојановић, управник Клинике за пулмолошку онкологију Института у Сремској Каменици.

Све загађенији ваздух који удишемо утиче и на учесталост разних других плућних болести, које подразумевају прилично комплексну и дуготрајну дијагностику. Иновација једног нашег стручњака могла би пулмолозима убудуће знатно да олакша и убрза тај поступак. О њој ћемо више сазнати у разговору са Марком Топаловићем који се у Белгији већ дуже бави иновацијама у области респираторне медицине.

Све чешћа тема међу грађанима су и опасне материје у свакодневним производима. Ових дана постају актуелни новогодишњи украси и дечије играчке, а у појединим су примећене повећане количине штетних фталата. У Европској унији они су забрањени у концентрацијама већим од 0,1 одсто. Да ли се и којом брзином српски прописи у тој области прилагођавају европском законодавству, питање је за Јасминку Ранђеловић из АЛХЕМ-а (Алтернативе за безбедније хемикалије).

Са вама Оливера Стајић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво