Нова седница Кризног штаба

Кризни штаб одржаће у 15 часова седницу на којој ће разматрати епидемијску ситуацију у Србији. Једна од тема требало би да буде почетак зимског распуста, али и нови сој вируса корона, омикрон.

Пооштрена је контрола путника, који долазе из афричких држава које су на списку ризичних земаља, рекао је за РТС помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић. На списку ризичних земаља су Јужноафричка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави. Докторка Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије каже за РТС како изгледа да омикрон сој не изазива тежу клиничку слику и да вакцине у некој мери сигурно штите од те варијанте вируса.

Због могућности брзог ширења новог омикрон соја ковида, 56 земаља је у последња три дана проширило списак афричких држава, забрањених за путовања. Светска здравствена организација сматра да тако оштре мере неће зауставити вирус на границама.

Председник Александар Вучић обратиће се грађанима у 18 часова. Обраћање из Председништва Србије, преносићемо на нашем програму. Вучић је јутрос учествовао путем видео линка на конференцији "Глобални изазови 21-ог века: Међустраначка димензија" у организацији руске владајуће странке Јединствена Русија, која обележава 20 година постојања. Захвалио је Русији и председнику Владимиру Путину јер су увек били уз Србију и српски народ када је било најтеже.

У Тирани је почео Међународни сајам привреде. Међу неколико стотина учесника, представља се више од 20 српских предузећа. Намера је да се повежу са албанским предузећима и обострано прошире тржиште, чиме ће додатно поспешити раст робне размене две земље. Међународни сајам привреде у Тирани трајаће до 4-ог децембра.

Војвођански премијер Игор Мировић и директор Европске банке за обнову и развој Матео Колондели потписали су у Новом Саду Мандатно писмо о претфинансирању пројекта унапређења енергетске ефикасности јавних објеката у Војводини. Вредност пројекта је 12 милиона евра. Први уговори на основу јавног конкурса биће потписани у другој половини 2022-ге године.

Обележава се Међународни дан борбе против сиде. У Србији има 2 хиљаде 780 ХИВ позитивних особа, од којих се око 2 хиљаде 150 пацијената лечи, а 528 не прима терапију. У нашој земљи се сваке године региструје нови лек, а терапије су исте као и у свету, истиче за Радио Београд епидемиолог са Студентске поликлинике Мила Паунић.

Тениска репрезентација Србије играће против селекције Казахстана у четвртфиналу Дејвис купа. Дуел у Мадриду почиње у 16 часова.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Тина Амић  и Ненад Селаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво