Читај ми!

Афричка куга свиња и даље прети

Ребаланском буџета за Министарство пољопривреде ове године опредељено је укупно 60 милијарди 271 милион динара, а највећи део тих средстава намењен је за субвенције. Председник скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић упозорио је на велика кашњења у исплатама подстицаја због чега је дуг половином септембра, како је навео, износио 10,45 милијарди динара.

Због појаве афричке куге у популацији дивљих свиња, Управа за ветерину прогласила је средином месеца заразним ловишта на Сврљишким планинама, на Сувој планини на подручју општине Бела Паланка, „Нишава" између Беле Паланке и Ниша и ловиште на подручју општине Бабушница. У тим ловиштима забрањен је лов дивљачи на 60 дана и предузете су мере како се зараза не би пренела на домаће свиње. Међутим, афричка куга ипак се појавила у једном домаћинству у селу Галибабинац, у општини Сврљиг, где се предузимају све мере како се она не би даље ширила.

У чачанском крају приводи се крају берба јабука. Приноси и квалитет су различити, у зависности од тога да ли су засади били под наводњавањем. Већина произвођача "краљицу воћа" оставља у хладњаче у очекивању боље цене која се тренутно креће од 20 до 35 динара, уз веома слабу потражњу.

У емисији "Недељом за село" преносимо и искуства словеначких произвођача меса и месних прерађевина који су се удружили и географским ознакама заштитили своје традиционалне производе као што су крашки пршут и крањска кобасица, које производе по високим европским стандардима. Они сировине највише набављају из Аустрије, али заинтересовани су да у будућности свиње увозе из Србије, а не искључују ни могућност да у нашој земљи покрену производњу и прераду меса.

Уредник и водитељ Даворка Тешић

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво