Да ли је Данска победила корону?

У источној Европи је око 20 милиона људи заражено коронавирусом, а наш регион се бори с најгорим ширењем заразе од почетка пандемије. У скандинавским земљама живот се, насупрот овоме, враћа у нормалу, а ковид више није друштвено критична болест. Оно што раздваја овако различите здравствене ситуације је, по свему судећи, проценат вакцинисаних грађана. У земљама Источне Европе он је углавном испод или око 50 посто, а у Данској, Норвешкој, Шведској бележи се око 80 одсто имунизованих. Да ли је живот у Данској заиста „као пре“ разговарамо са Мином Новаковић, која, као лекар на специјализацији из дечје психијатрије, живи у Копенхагену.

Три четвртине студената Београдског универзитета који су се у актуелном епидемијском таласу заразили ковидом-19 није било вакцинисано, а међу академцима који су развили тежу клиничку слику било је чак 94,9 одсто невакцинисаних, показују подаци Студентске поликлинике у Београду. Истраживањем је руководила епидемиолошкиња Студентске поликлинике др Мила Паунић, наша данашња саговорница, која истиче као закључак студије податак да је у студентској популацији шанса да развију тешку клиничку слику шест и по пута већа код невакцинисаних.

У Мадриду је отворен простор под називом La Lloreria, што у преводу значи „соба за плакање", а намера је да се укаже на позитивне аспекте изражавања и оваквих емоција, јер свако има потребу да плаче са времена на време и нема никакве срамоте у томе. Соба је отворена за све, што говори и натпис на улазу „уђите и плачите", и то са циљем да помогне свима. Људи су једина врста која плаче из емотивних разлога. Не знамо поуздано зашто плачемо када осећамо физичку бол. Не знамо ни зашто плачемо приликом емотивне трауме, нити зашто плачемо у тренуцима велике среће. О плакању, за наш програм говори психолог, Бојана Шкорц.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво