Читај ми!

Јабуке чекају купце

Ратари су лепе дане протекле недеље користили да напокон уђу у њиве како би скинули кукуруз и припремили земљиште за јесењу сетву. До сада су пшеницом засејане мале површине, али стручњаци очекују да ће се наредне седмице надокнадити изгубљено време и да ће сетва добити пуни замах. Упозоравају, међутим, да ће, због високе цене ђубрива, многе њиве остати “посне”.

Берба јабука приводи се крају, а воћари нису задовољни ни откупом, ни ценом. Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић објашњава да је европска производња ове године повећана, остале су и залихе из прошле године, а корона је смањила куповну моћ становништа. Све то довело је до пада цене, каже Кесеровић, који произвођачима саветује да не чекају са продајом ако добију више од 30 евроценти за килограм.

Производња поврћа, због топлог и сушног лета, била је ове године веома захтевна. Род готово свих врста поврћа био је умањен, што је довело до раста цена. Произвођачи бегечке шаргарепе, са заштићеним географским пореклом, који ових дана почињу са вађењем тог поврћа, надају се успешној производној години. Са годишњом производњом од око 30 хиљада тона прве класе, они су највећи произвођачи шаргарепе не само у Србији, него и на Балкану. На тржишту наступају заједнички, удружени у Земљорадничку задругу Бегечки повртари, а највећи део производње извозе, углавном у околне земље.

У емисији "Недељом за село" чућете и Миладина и Весну Стаменковић који у Лучици код Пожаревца већ 13 година гаје цвеће и поврће, што у пластеницима, што на отвореном. Они се непрекидно едукују и унапређују производњу и за сада им добро иде.

Добро иде и Марици Лазић која је прва у Србији пре две године почела да се бави производњом димљених зачина. Купци су у почетку били неповерљиви, али кад пробају, враћају се по још.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво