Владислав Лале Лучић, кошаркашки тренер

Гост 473. емисије је кошаркашки тренер Владислав-Лале Лучић. Играчку каријеру је провео у Црвеној звезди, а веома млад упустио се у тренерске воде.

Током скоро 38 година водио је много тимова у нашој земљи, Нигерији, Француској и Немачкој, а без посла је био само три месеца. Међу нашим тренерима је јединствен јер је био први стручњак „вечитих ривала" и у оба клуба је освајао титуле. У Француској је тријумфовао са екипом из села са непуне две хиљаде становника.

Поставио је темеље немачке кошарке која је крајем деведесетих и првих година овог века била међу најбољима у Европи. У Нигерији га сматрају „оцем" тамошње кошарке, а био је и селектор Обале Слоноваче. Као тренер водио је око 2000 утакмица.          

У емисији ће између осталог говорити: о времену послератног одрастања и моралним нормама на којим је одгајан. О игранкама на кошаркашком терену Црвене звезде на Калемегдану и чувеном гитаристи Милету Лојпуру. Зашто је неочекивано завршио играчку каријеру и посветио се тренерском послу? Како је прихваћен у Француској и Немачкој деведесетих, у доба распада некадашње Југославије? Како је мотивисао играче и наметао им ауторитет? Шта је научио од најчувенијег НБА тренера Дин Смита? Да ли му је било лакше да тренира мушке, или женске екипе?...     

Аутор Мирослав Нешић.     

Радио Београд Први програм од 16 до 17 часова.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво