Читај ми!

Бразилац на Лиону

Фудбалски Лион је у трансу- Хајдук јесте тренутно у Првој београдској лиги, али је победио већ девет утакмица за редом и одвојио се на табели, док је и у две куп утакмице био несавладив, пласиравши се у осмину финала најмасовнијег такмичења, на терирторији главног града, за сада. Година је ово великих турбуленција, јер `голубови` су остали без алфе и омеге клуба, чудесног, предузимљивог, врхунски агилног Љубомира Путе Поповића, директора, захваљујући коме су све генерације играча, тренера, управа, на Лиону осећали као у својој породици и данас, по његовом одласку, размишљају исто. И играчи дају све од себе да се одуже Пути, и публике је све више из недеље у недељу, а у редовима клуба основаног 1937. године од скоро је и непрелазни Бразулав Фабио Карлеандро да Силва. Играо је, током каријере, за Наутико, Сан Хозе, Спорт Рецифе из родног града, а код нас у Црвеној звезди, Раду и крушевачком Напретку. Са Да Силвом у студио долази и миљеник навијача голубова са Лиона, стамени, луцидни, за игру увек расположени Марко Лазић, капитен тима, играч који за собом има такође завидну репутацију на београдској сцени, уједно је и репрезенттивац Србије у фудбалу на песку. Омаж је ово некадашњем Хајдуку, који је у два наврата играо у Супер лиги, али и добар ветар у леђа и подршка за екипу која тренутно игра најлепши и најефикаснији фудбал на аматерској сцени главног града.

Светлана Билић је љубитељима спорта у Србији постала позната као први женски судија у мушкој Суперлиги. Већ две деценије бави се арбитражом, од 2016. године суди нашим најбољим клубовима, а иза себе има учешће на Светском првенству и три Европска првенства. Доста разлога за разговор са шармантном дамом која је одавно код нас гостовала први пут, и не само тада. И даље је у домаћој елитној дивизији, прати помно шта се ради у земљи и свету, весели се што су жене на фудбалским стадионима у улози судије скоро већ нормална ствар и објашњава чари професије коју је одабрала. Активна је и око Спортске мреже `Спортнет`, у оквиру које открива и помаже афирмацији спортиста, не само из фудбала, већ и из бројних других спортских дисциплина.

Део овог поподнева са нама ће провести и др Тамара Гавриловић, специјалиста спортске медицине и заменик директора Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, која- поред осталог- говори о великој улози ове установе у борби спорта са корона вирусом. И не само о томе, причаћемо о прегледима спортиста, како се обављају, као и о концепту Завода, прегледима преко здравственог фонда, изградњи нових медицинских комплекса. Дабоме, нећемо прескочити ни луде који се не баве професионално спортом, говорићемо о разним темама, од теста оптерећења до тога колико је најбоље бавити се тренажним активностима. 

Каратисти Црвене звезде Емилија Антанасијевић и Аљоша Петровић окитили су се медаљама на управо завршеном Европском првенству у Катовицама у Пољској. Они су уједно били једини представници Србије на шампионату у традиционалном каратеу у свим стиловима. Емилија је у изузетно јакој јуниорској конкуренцији освојила прво место и златну медаљу у катама. Наша каратисткиња је и у борбама била сјајна и освојила је друго место и сребрно одличје. И Аљоша би, верују сви, освојио још које одличје, да није био повређен. Са Емилијом, освајачем чак три медаље на шампионату Старог континента, коме је посветила чак 14 година свог младог живота, разговарамо у овом издању нашег породичног магазина.

Разговарамо током емисије са Александром Глигорић, искусном играчицом Уба, екипе која је убедљиво тријумфовала у двомечу са Јединством из Брчког, у утакмицама квалификација за Лигу шампиона. На путу за групно такмичење стоји им још Олимпијакос, који је био бољи од ривалки из Белорусије. Са Гркињама Убљанке играју за две седмице, а већ вечерас дочекују одличну, младу и полетну поставу јединства из Старе Пазове.  

У поводу Дана градске општине Звездара, сутра се у спортском центру `Олимп`, у улици Вјекослава Ковача 14, одржава хуманитарни фудбалски турнир ветерана под називом `За Сергеја`, ученика основне школе Јелена Ћетковић коме је преко потребна помоћ. У том смислу, прошлог викенда потрудили су се његови вршњаци и, уз фудбалску игру, сакупљали средства за овог дечака, чија би операција требало да буде у болници Аћибадем у Истанбулу. Овога пута, сутра у `Олимпу`, учествују екипе малог фудбала јавних институција и фудбалских клунова са општине, па ћемо чути и господина Владана Јеремића, челног човека Звездаре, са које се- кажу- звезде најлепше и најбоље виде.

Комисија за подизање споменика Града Крагујевца, на основу иницијативе коју су покренули удружење Први Први на скали и Кошаркашки савез Србије, једногласно је прихватила предлог за постављање статуе Гордане Гоца Богојевић испред истоимене хале у Великом парку. Ана Јоковић је у име нашег Савеза потписник иницијативе, док је директор и оснивач поменутог портала обавио такође лавовски део посла око овог лепог геста пажње и пијетета према прослављеној спортисткињи. Богојевићева је, иначе, поред дреса крагујевачког Радника, носила и мајице са ознакама Црвене звезде, Медвешчака из Загреба- у коме је почела каријеру, потом панчевачког Профи Д, вршачког Хемофарма, као и нашег државног тима. Човек, кажу, живи онолико колико је у сећањима других људи, овде је по том питању све кристално јасно.

Најављујемо и први овосезонски ватерполо дерби, између играча Новог Београда и Радничког из Крагујевца, пратимо и сва остала дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Музички део- нови синглови Ане Станић и оркестра Александра Дујина, потом ново остварење групе `Тексас`, као и стари, добри хитови из осамдесетих година, за пријатно поподне.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво